multitalentovan

Od rođenja mu je život – zanimljiviji od filma: Svačiji omiljeni glumac ima biografiju punu neverovatnih detalja

0

Čuveni glumac danas slavi 70. rođendan, a tim povodom se prisećamo nekih interesantih detalja o njegovom uzbudljivom životu

Džeki Čen rođen je na današnji dan, 7. aprila 1954. godine
Džeki Čen rođen je na današnji dan, 7. aprila 1954. godinefoto: CV1 / Backgrid UK / Profimedia

Džeki Čen, majstor borilačkih veština, glumac i jedno od najpoznatijih lica u istoriji filma, danas slavi 70. rođendan.


Živa legenda Holivuda i azijske kulture iza sebe ima bogatu višedecenijsku karijeru, koja je počela još šezdesetih godina prošlog veka i tokom koje je Džeki snimio više od 150 filmova.


Za to vreme je, onoliko koliko je moguće u slučaju zvezde njegovog kalibra, uspevao da sačuva svoju privatnost, ali mnogi interesantni detalji o njemu su nam poznati, a ovo je samo delić zanimljivosti o njegovom životu.

Roditelji Džekija Čena – špijun i krijumčarka opijuma


Priča o roditeljima Džekija Čena interesantnija je čak i od nekih njegovih filmova. Dete je Čarlsa i Li-Li Čen, političkih izbeglica iz Kineskog građanskog rata.

 

DžekI Čen na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu
DžekI Čen na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinufoto: EPA/MARCUS BRANDT

Njegov otac, koji se ranije zvao Feng Dao Long, kratko je radio kao špijun, dok mu je majka hapšena zbog krijumčarenja opijuma, a poznato je da je imala veze sa šangajskim podzemljem. Kada je imao samo sedam godina, roditelji su ostavili Džekija i pobegli u Australiju, gde su radili za Ambasadu Amerike.

 

Dečak je za to vreme živeo u internatu specijalizovanom za borilačke veštine, a sa ocem se povezao tek pred njegovu smrt 2001. godine.

 

Štaviše, u svojoj autobiografiji je 2015. otkrio da su roditelji razmišljali da ga prodaju kao bebu, i to za 200 dolara jednom Britancu.


Umalo je umro zbog svoje težnje ka savršenstvu


Dok je snimao "Božiji oklop" (1986), slavni Džeki Čen je skočio sa zida na drvo za potrebe jedne scene. Nezadovoljan time kako je sve izgledalo na ekranu, tražio je da to uradi ponovo, ali je u drugom pokušaju promašio granu, pao s 12 metara visine, slomio lobanju i deo kosti mu se zabio u moždano tkivo.

 

 

Srećom, hitna operacija mu je spasila život i on je ubrzo bio dobro.


Izvrstan je operski pevač


Džeki Čen, malo je reći, ume da peva! On je školovan operski pevač i izdao je 11 studijskih albuma i devet kompilacija, a čak je pevao u nekoliko kineskih sinhronizacija "Diznijevih" filmova.

Džeki Čen zna osam jezika


Uz to je poliglota jer govori: mandarinski, kantonski, engleski, nemački, korejski, japanski, tajlandski i američki znakovni jezik.

 

DžekI Čen je najveća azijska zvezda današnjice
DžekI Čen je najveća azijska zvezda današnjicefoto: EPA-EFE/WU HAO

Ne zove se Džeki


Njegovo pravo ime je Čan Kong-Sang, a nadimak Džeki dobio je dok je radio na građevini u Kanberi.


Ne dopada mu se najpoznatija franšiza u kojoj je igrao


Mnogima je prva asocijacija na Džekija Džena "Gas do daske" (1998), a iako mu je ovaj film doneo svetsku popularnost i snimio je još dva nastavka, Džeki ga – ne voli. Bio je nezadovoljan akcionim scenama koje je snimio i nije mu se dopao tip humora u scenariju, ali je snimio filmove zbog ogromnog honorara koji mu je ponuđen.


Imao je smešan nadimak


Kad je bio dete, Džeki Čen je u svom društvu bio poznat kao Đule. On se uvek bio pun energije, prevrtao se, skakao, leteo kao ispaljen iz topa i izvodio majstorije po kakvima je danas svetski poznat.

 

DžekI Čen je najveća azijska zvezda današnjice
DžekI Čen je najveća azijska zvezda današnjicefoto: EPA/MARCUS BRANDT

Uvek ćete ga voleti


Džeki ne igra negativce. U čitavoj karijeri, samo dva puta je igrao likove zlikovaca, a uglavnom bira uloge heroja. Negativac je bio samo u "Mlagom tigru" (1973), u kom je igrao vođu bande kriminalaca, i u "Meteoru ubici" (1976), gde je bio protivnik Džimiju Vangu Juu.


Bio je u filmovima Brusa Lija


Džeki Čen se pojavio u dva filma s Brusom Lijem – u "Kineskoj vezi" i "U zmajevom gnezdu", kao kaskader. Tada je korisio ime Čan Juen Lung.

 


Niko nije hteo da ga osigura


Osnovao je sopstveni kaskaderski tim Sing Kar Pan, nakon što se dugo borio da dobije zdravstveno osiguranje. Pošto je slomio nos, izbio zub, poderao usnu, iščašio ime i doživeo još mnogo povreda, nijedna osiguravajuća kuća nije htela da sklopi ugovor s njim, pa je bio prinuđen da preduzme nešto.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kineski đijaozi

 

makonda-tracker