emotivni rolerkoster

Otkazano venčanje, dva braka i tajne afere: Nesrećan život Odri Hepbern daleko od svetla reflektora

0

Zvanično najbolja glumica 20. veka se za prvog muža udala u tajnosti, a za jednog ljubavnika je smatrala da je "najzgodniji muškarac kojeg je ikada upoznala"

Ljubavni život Odri Hepbern je bio praćen aferama i previranjima
Ljubavni život Odri Hepbern je bio praćen aferama i previranjimafoto: LMK / IPA / IPA / Profimedia

Odri Hepbern, britanska glumica belgijskog porekla je bila poznata po svojoj blistavoj lepoti i stilu, šarmantnoj nevišnošći i njenim neumornim naporima da pomogne deci kada im je to potrebno.

 

Zvanično je proglašena najboljom glumicom 20. veka i tokom svog života je bila i modna ikona, ali njen ljubavni život je bio i te kako uzbudljiv i obeležen brojnim previranjima i aferama.

 

Odri je rođena 4. maja 1929. godien u Briselu, a njeni roditelji su bili holandska baronica Ela Van Mehsmtra i Džozef VIktor Entoni Raston, koji je kasnije uzeo aristokratko prezime Hepbern-Raston.

 

Iako rođena u Belgiji, preko oca je imala britansko državljanstvo i kao dete je pohađala školu u Engleskoj. Odrin otac je svoju porodicu napustio kada je ona imala šest godina, a njena majka se sa njom preselila u Holandiju na početku Drugog svetskog rata preselila misleći da je ta zemlja bezbednija od Engleske.

Tokom Drugog svetskog rata, Odri je trpela teškoće u Holandiji koju su okupirali nacisti. Ipak, uspela je da pohađa školu i pohađa časove baleta. Posle rata je nastavila da uči balet u Amsterdamu i Londonu, a tokom svojih ranihj 20-ih godina je studirala glumu i radila kao model i plesačica. Tada je počela i da dobija neke male filmske uloge.

 

Dok je snimala film u Monte Karlu, Hepbernova je zapala za oko francuskom romanopiscu Kolet, koja je smatrala da bi Hepbernova bila idealna za naslovnu ulogu u scenskoj adaptaciji njenog romana "Gigi".

 

Uprkos njenom neiskustvu, Hepbern je dobila glumačku ulogu i dobila je odlične kritike kada je predstava prikazana na Brodveju 1951. Njen sledeći projekat odveo ju je u Rim, gde je glumila u svom prvom velikom američkom filmu, Praznik u Rimu (1953).

Od tada je njena glumačka karijera uzlaznim tokom i do kraja života je, kao što smo rekli na početku da proglašena za najbolju glumicu 20. veka.

 

Međutim, daleko od reflektora, njen ljubavni život je bio turbulentan i pun traganja i pogrešnih izbora.


Sašila venčanicu, ali na kraju otkazala udaju za Džejmsa Hansona

 

Dok je snimala svoj prvi veliki film "Praznik u Rimu" zajedno sa Gregori Peko, Hepbernova je svoje vreme provodila između snimanja i planiranja venčanja sa britanskim biznismenom Džejmsom Hansonom.

Bogati, budući lord je bio uzbuđen da oženi holivudsku zvezdu, ali je Odri, koja je imala svoje sumnje, odlučila da otkaže venčanje iako je za dizajnerkom Zoe Fontanom nekoliko puta razgovarala o venčanici od satena u boji slonovače sa uskim strukom i prednjim delom sa okovratnikom.

 

Kako kažu priče, svoju venčanicu je poklonila jednom siromašnom paru.

 

Prvi muž je bio 12 godina stariji od Odri

 

Godine 1953, na britanskoj premijeri filma "Praznik u Rimu", Hepbernova je na jednoj zabavi predstavljena Melu Fereru, glumcu i i reditelju predstavljena na zabavi. U to vreme, Ferer je bio već dva puta razvede i otac četvoro dece koji je bio 12 godina stariji od Hepbernove. Uprkos razlici u godinama, Odri ga je zavolela.

 

Njih dvoje su se venčali 25. septembra 1954. godine razmenivši zavete na intimnoj ceremoniji u Švajcarskoj.


U pismu svom prijatelju, ser Feliksu Ejlmeru, Hepbern je napisala o svojim planovima za veliki dan:

- Voleli bismo da budeš sa nama na dan našeg venčanja. Automobilom ćemo te odvesti na naš planinski vrh, u petak, na okupljanje u našoj kolibi naših najbližih! . . . U subotu će biti venčanje. . . Želimo da to zadržimo kao mračnu tajnu kako bismo mogli da ga imamo bez medija -

Posle dve godine braka, Hepbern je zajedno sa suprugom i Henrijem Fondom glumila u filmskoj adaptaciji "Rat i mira" Lava Tolstoja.


Odri Hepbern su 1960. godine postali roditelji Šona Hepberna Ferera. Pre Šonovog rođenja, Hepbern je imala teškoće da zatrudni, prošla je kroz jedan pobačaj i rođenje mrtvog deteta nakon što je pala sa konja dok je snimala film "Unforgiven".

 

Brak Odri Hepbern i Mela Ferera je bio prožet preljubama i sa jedne i sa druge strane što je narušilo njihovu vezu te su 1968. godine stigli do razvoda nakon 14 godina braka.

 

Tajna afera sa 11 godina starijim Vilijamom Holdenom

 

Vilijama Holdena je upoznala na snimanju filma "Sabrina" 1954. godine, a tokom snimanja Viljam i Odri su "upali" u duboku ljubavnu vezu takoreći tajnu holivudsku aferu budući da su oboje bili u brakovima.

 

Iako je Holden bio 11 godina stariji od nje i imao ženu i troje dece sa ženom i troje dece, Hepbern ga je smatrala „najzgodnijim čovekom koga je ikada upoznala“, kaže Edvard Z. Epstajn, autor biografije Odri i Bil iz 2015. godine.

Iako je Hepbern volela Holdena tokom njihove afere, ona je očajnički želela decu, a nakon što je saznala da je Holden podvrgnut vazektomiji, Hepbern je zvanično prekinula njihovu vezu

 

Afera sa Robertom Andersonom

 

Ubrzo nakon što je sa suprugom glumila u filmu "Rat i mir", Hepbern je preuzela ulogu u "Priči o časnoj sestri" Freda Zinemamana. Tokom snimanja, Hepbern se zbližila sa scenaristom filma Robertom Andersonom i njih dvoje su navodno imali aferu.

 

Prema rečima autora knjiger "Odri i Bil" BIla Epstajna, Hepbern je čula glasine o Fererovim neverama što je bukvalno gurnulu u aferu sa Andersonom.

Drugi (nesrećan) brak trajao je 12 godina

 

Ubrzo nakon razvoda od Ferera, Hepbern se ponovo udala. Za italijanskog neuropsihijatra Andrea Dotija se udala 18. januara 1969. godine, kojeg je upoznala na krstarenju.

 

Nakon venčanja, par se skućio u Rimu i upisao Hepberninog sina Šona u dvojezičnu školu. Četiri meseca nakon venčanja, Hepbern je ponovo zatrudnela.


Hepbern je 8. februara 1970. u 40. godini rodila svoje drugo dete, Luku Doti. Rođenjem novog sina, glumica je odlučila da se odmori od Holivuda i posveti ulozi majke u Švajcarkoj.

Odlazak iz Holivuda bio je buran period za nju. Dok se suočavala sa glasinama o Dotijevom neprikladnom društvenom životu, uključujući afere sa mladim ženama, Hepbern je takođe doživela još jedan pobačaj. Dotijeve afere su postajale sve više u javnosti, a njegovi izleti su detaljno objavljivani u štampi. Konačno, 1982. godine, Doti i Hepbern su zvanično okončali svoj 12-godišnji brak.

 

Spas od nesrećnog braka potražila je (ponovo) na filmskom setu

 

Nakon što je napustila Holivud u periodu od skoro 10 godina, Hepbern se vratila da glumi u filmu "Bloodline" sa Benom Gazzarom. Kao i za Vilijama Holdena i Roberta Andersona pre njega, pričalo se da je oženjeni Gazar takođe imao aferu sa Hepbern tokom snimanja.

Kako kažu podaci, Odrina i Benova avantura na setu je bila rezultat toga što su se oboje osećali nesrećnim i zarobljenim u njihovim brakovima. Gazaro je navodno rekao: „Odri je bila nesrećna u braku i povređena. Ja sam bio nesrećan u braku i bio sam povređen, pa smo pružili utehu jedno drugom i zaljubili smo se." Ali kada je snimanje završeno, oboje su se vratili u nesrećne brakove.

 

Njega je volela da svoje smrti

 

Hepbern je pronašla ljubav sa holandskim biznismenom i glumcem Robertom Voldersom 1980. nakon susreta na zabavi. Pre veze sa Hepbern, Volders je bio oženjen britanskom glumicom Merl Oberon. Krajem 1980-ih, Hepbern se više uključila u rad UNICEFA, a 1988. godine je imenovana za UNICEF-ovu ambasadorku dobre volje, što joj je omogućilo da obiđe svet i nastupa u ime UNICEF-a sa Voldersom pored sebe.

Glumica je preminula 1993. godine, a 2002. godine je Unicef otkrio bronzanu statuu žene koja drži za ruku dete pod nazivom "The Spirit of Audrei", posvećenu Odrinom radu sa Univeceom.

 

U čast njegove pokojne ljubavi, Volders je otvorio ceremoniju, rekavši: „Odri je personifikovala duh UNICEF-a i nadamo se da će oni koji vide ovu statuu biti inspirisani njenim naporima u ime naše dece."

 

Iako Voloders i Hepbern nikada nisu bili venčani, bili su zaista okrenuti jedno drugom i bili su zajedno do njene smrti.

 

makonda-tracker