živeo je s tajnom

SVI su govorili da je gej, a ona mu je rekla "da": Nakon BOLNE PRELJUBE, supruga slavnog glumca ostala je zauvek sama

0

Kratak i misteriozan brak slavnog glumca i danas, čak 65 godina kasnije, nije do kraja jasan njegovim fanovima

Dona Rid i Rok hadson u filmu 'Lud za pištoljem'
Dona Rid i Rok hadson u filmu "Lud za pištoljem"foto: Columbia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Legendarni holivudski glumac Rok Hadson bio je jedna od najvećih filmskih zvezda pedeseetih i šezdesetih i jedan od prvih seks simbola u svetu kinematografije, ali i muškarac koji je uvek morao da se brani od tračeva.


Kako se njegova karijera zahuktavala, glumac i njegov agent Henri Vilson davali su sve od sebe da sačuvaju Rokov privatni život od javnosti, posebno jer je on živeo s tajnom – bio je homoseksualac u konzervativnom i homofobnom društvu, koje nije opraštalo različitost.


Navodno se "pola Holivuda" borilo da sačuva njegovu tajnu od sveta, pa su mnoge kolege i koleginice odbijale da komentarišu glasine o njegovoj orijentaciji ili izričito tvrdile da je glumac naklonjen ženama.

 

Sve je, međutim, pretilo da ispliva na povšinu 1955. godine, kada je magazin Confidental pretio da će javno raskrinkati Roka Hadsona. Vilson je to zaustavio tako što je obelodanio privatne informacije o svojim drugim klijentima – Tabu Hanteru i Roriju Kalhaunu, koje su dovele do njihovog hapšenja.


Ipak, bilo je jasno da će uskoro izbiti skandal i da bi to mogao da bude kraj Hadsonove karijere.

 

 

  • Brak Roka Hadsona sa ženom


Slučajno ili ne, baš u to vreme, Rok se oženio, i to Filis Gejts, sekretaricom svog agenta. Kako je ona kasnije napisala, s glumcem se u tom trenutku viđala nekoliko meseci i živeli su zajedno dva meseca kada ju je on iznenada zaprosio. Ona je tvrdila da se za Roka udala isključivo iz ljubavi i da joj ni na kraj pameti nije bilo da prikriva bilo čije tajne, napisala je u knjizi "Moj muž Rok Hadson".


Par se upoznao u Vilsonoj kancelariji 1954. godine, a glumac je nakon venčanja tvrdio da mu je brak s Filis bio najveći uspeh.


Kada se osvrnem na lepe stvari u mom životu, moj brak je na vrhu liste – rekao je Rok.

 


Prema biografu Marku Grifinu, koji je 2018. objavio knjigu o životu slavnog glumca, njegov agent je znao da je brak jedini način da Rok Hadson ućutka glasine o svojoj seksualnoj orijentaciji.


Bilo je pravo vreme da se Rok oženi. I to što pre.


Filis je u knjizi koju je objavila 1987. opisivala početak njihovog braka kao idiličan. Sećala se kako je svakog jutra suprugu pravila tost i kako su se zajedno uputili na medeni mesec.

 

Moramo se uvek držati zajedno i ne smemo dozvoliti bilo kome da nas rastavi – rekao joj je tada. – Holivud je pun loših ljudi koji šire tračeve. Nikad ne smeš da im poveruješ.

 


Međutim, nije u pitanju bila ljubav za ceo život – čak ni posebno dug brak. Samo tri godine posle venčanja, Rok i Filis su se razišli, a ona je bila ta koja je podnela zahtev za razvod, istakavši kao razlog – "mentalnu surovost". Glumac ništa nije osporavao i razveli su se 1958. godine, a u Filis se bliskoj prijateljici poverila da ju je muž prevario s muškarcem.

 

U svakom slučaju, ona je narednih 10 godina od Roka dobijala 250 dolara nedeljno.


Kasnije su se u magazinu The Advocate pojavile tvrdnje da je Filis od početka znala da je Rok Hadson gej, a i ona je sama navodno bila lezbijka.

 


Nakon razvoda, Filis Gejts počela je da se bavi dizajnom enterijera i više se nikad nije udavala, a preminula je 2006. godine od raka pluća. Rok Hadson umro je 1985, nakon duge i tajne borbe protiv AIDS-a.

 

BONUS VIDEO

"Gej Supermen je odraz naše stvarnosti"

 

makonda-tracker