"srećno singl"

Posle PRELJUBE koja je zgrozila svet, decenijama je bila sama: Ljubavna zavrzlama oskarovke koja nas je danas napustila

0

Zarobljena u nesrećnom braku, glumica se zaljubila i doživela javnu osudu

Glenda Džekson i Oliver Rid u filmu 'Zaljubljene žene'
Glenda Džekson i Oliver Rid u filmu "Zaljubljene žene"foto: MGM / Entertainment Pictures / Profimedia

Britanski mediji javili su da je dvostruka oskarovka i nekadašnja poslanica Laburističke partije Glenda Džekson preminula u 88. godini.


Prema rečima njenog agenta, glumica i političarka umrla je nakon kraće bolesti u svom domu u Blekhitu, na jugoistoku Londona, inače nedugo nakon što je rešila da se vrati glumi.


Karijeru je započela još početkom šezdesetih, a već 1970. dobila je Oskara za ulogu u filmu "Zaljubljene žene" Kena Rasela, a zatim 1973. i Oskara za svoju rolu u ostvarenju "Ljubavnik velikog stila".

 


Izgradila je veliku karijeru kao glumica, zabeležila desetine uspešnih uloga, nastupala i u serijama, a mnoge je iznenadila njena odluka da uđe u politiku. I u njoj se snašla izvanredno, a kao članica Laburističke partije bila je poslanica od 1992. do 2015. godine.


Nakon toga je rešila da se vrati glumi posle 23 godine pauze, a zaigrala je u nekoliko zapaženih ostvarenja i osvojila više priznanja, uključujući nagrade BAFTA TV i Emi.

 

Koliko je iznenađivala svojim karijerama, toliko je Glenda Džekson umela da podstakne govorkanje i privatnim životom, iako bi verovatno bila zadovoljnija da se nije čulo za najveći skandal u njenom životu.

 

  • Brak i afera Glende Džekson


Glumica je 1957. godine upoznala Roja Hodžisa, pozorišnog menadžera i glumca s kojim je nastupala u pozorištu, a ubrzo potom postlai su par. Venčali su se već narednog leta u Londonu, 1969. godine dobili su sina Danijela.

 

 

 

Zanimljivo je da je Glenda bila u sedmom mesecu trudnoće dok je snimala "Zaljubljene žene".


Početkom sedamdesetih brak Glende Džekson i Roja Hodžisa zapao je u krizu, a 1975. ona je započela aferu s Endijem Filipsom, šefom rasvete u predstavi "Heda Gabler", na kojoj je radila tih dana. Nakon što je izbio skandal, njen suprug ju je tužio zbog preljube i zatražio razvod, pa su se razveli 1976. godine.


Nakon što se rastala od supruga, glumica je nastavila vezu s ljubavnikom, ali ona nije bila skladna – često su se mirili i rastajali, sve do 1981. godine.

 


Glenda više nikad nije viđena s drugim muškarcem koji bi mogao da joj bude emotivni partner, a i sama je nagovestila da je Endi Filips bio poslednji u njenom životu.


Srećno sam sama već decenijama – izjavila je 2016. glumica i političarka.

 

 

makonda-tracker