neobičan put

"MAMA, dobio sam OSKARA", rekao je i rasplakao svet: Glumac je dugo živeo u izbegličkom kampu, ali onda je stiglo ČUDO

0

Njegova porodica je morala da se razdvoji, godinama je živeo u smeštaju za izbeglice, a onda dobio priliku da promeni svoj život iz korena... i iskoristio ju je.

DŽonatan Ke Hui Kvan osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, u filmu Sve u isto vreme
DŽonatan Ke Hui Kvan osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, u filmu Sve u isto vremefoto: ABC / Planet / Profimedia

Na sinoćnoj 95. dodeli Oskara u losanđeleskom Dolbi teatru bilo je nekoliko iznenađenja, a u kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu bilo je neizvesno do poslednjeg trenutka.


U oštroj konkurenciji, sa Brendonom Glisonom, Brajanom Tajrijem Henrijem, Džadom Heršon i mladim irskim glumcem Berijem Keoganom, pobedu je odneo Džonatan Ke Hui Kvan, za svoju ulogu u filmu "Sve u isto vreme".


Glumac je bio izuzetno emotivan, te je uz suze i potresan govor zahvaluio američkoj Akademiji filmskih nauka i umetnosti, na ovoj nagradi, a obratio se i svojoj majci.

 

DŽonatan Ke Hui Kvan osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, u filmu Sve u isto vreme
DŽonatan Ke Hui Kvan osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, u filmu Sve u isto vremefoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Mama, osvojio sam Oskara – rekao je glumac na početku svog obraćanja, što je izmamilo mnogo smeha i suza u sali.

 

Moje putovanje počelo je na brodu. Proveo sam godine u izbegličkom kampu, a nekako sam završio u Holivudi i na najvećoj sceni koja postoji. Kažu da se ovakve priče odvijaju samo u filmovima. Ja ne mogu da verujem da ovo dogodilo meni, ovo je stvarno američki san. Ovo je za sve vas. Molim vas, nikad ne prestajte da verujete u svoje snove – poručio je Ke Hui Kvan.


Ko je Ke Hui Kvan?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ke Huy Quan (@kehuyquan)


Poznati glumac i, od sinoć, oskarovac je rođen Ho Ši Minu, gradu koji je ranije bio poznat kao Sajgon i najveći je u Vijetnamu. Na svet je došao u porodici kineskog porekla, i to vrlo velikoj – glumac je jedno od devetoro dece.


Njegova porodica rešila je krajem sedamdesetih, 1978. godine, da napusti Vijetnam. Ke, njegov otac i petoro braće i sestara stiglo je u izbegličkiu kamp u Hong Kongu, dok su njegova majka i još troje članova porodice otišli u Maleziju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ke Huy Quan (@kehuyquan)


Godinu dana kasnije, u okviru programa za preseljenje izbeglica, oprodica se preselila u Kaliforniju, gde je Ke Hui Kvan završio jednu školu filmskih umetnosti.

 

Već sa 12 godina, on je ušao u svet glume, i to pored Harisona Forda u filmu "Indjana Džouns i ukleti hram".

Potom je igrao u "Gunisima" i još nekoliko uspešnih serija i filmova, a u međuvremenu je počeo da trenira taekvondo i zainteresovao se za produkciju. Međutim, 2018. godine rešio je da se vrati glumi, kada je po odluci rediteljskog dvojca Danijela Kvana i Danijela Šajnerta (koji su poznatiji kao Danijels) dobio ulogu Vejmonda Venga u filmu "Sve u isto vreme".


Kako je kasnije pričao Danijel Kvan, svog prezimenjaka našao je na Tviteru, i to samo dve nedelje nakon što je svom agentu rekao da želi da se vrati ispred kamere. Upravo ova uloga donela mu je prvog Oskara.

 

Nakon što je čuo svoje ime s pozornice, Kvan je čvrsto zagrlio Harisona Forda, svog starijeg kolegu i heroja iz detinjstva koji mu je kao detetu pomogao u "Indijani Džounsu".

 


Kada je reč o njegovom privatnom životu, Ke Hui Kvan je godinama u srećnom braku sa suprugom Eho, a obično se ne eksponira previše u medijima, te nije poznato mnogo o njihovoj svakodnevici. Par živi u Vudlend hilsu, u Los Anđelesu.

 

DŽonatan Ke Hui Kvan osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, u filmu Sve u isto vreme
DŽonatan Ke Hui Kvan osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, u filmu Sve u isto vremefoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

 

makonda-tracker