jasan stav

BILA JE NEPOSLUŠNA SESTRA, KOJA JE MONARHIJU DOVODILA DO LUDILA: Životna priča PRINCEZE Margaret ostavlja bez daha!

0

U trenutku kad je Elizabeta postala kraljica, lepa Margaret bila je rado viđena gošća brojnih zabava

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ni 18 godina nakon njene smrti, buran život princeze Margaret ne prestaje da intrigira javnost. Još je u ranoj mladosti počela da pokazuje koliko se razlikuje od svoje starije sestre, britanske kraljice Elizabete II.

 

I dok je Elizabeta, s obzirom na poziciju koju je trebala da nasledi , oduvek bila oličenje ozbiljnosti, Margaret je preuzela ulogu neposlušne mlađe sestre koja će svojih potezima monarhiju dovoditi to ludila.

 

U trenutku kad je Elizabeta postala kraljica, lepa Margaret bila je rado viđena gošća brojnih zabava i prava zvezda, uvek sa čašom i cigaretom u ruci i armijom udvarača koji su je saletali sa svih strana.

 

Međutim, nije se zaljubila ni u jednog od njih. Margaretino srce prvi je osvojio 15 godina stariji konjušar njenog oca. Peter Taunsend je počeo da radi na dvoru kralja Džordža VI. 1944. godine.

 

U to vreme već je bio oženjen za Rozmeri sa kojom je dobio dva sina. Postoji mnogo teorija o tome kada su se Peter i Margareta zaljubili, ali jedno je sigurno - zbog nje se razveo 1952. godine.

 

Nedugo nakon toga zaprosio ju je. Margaret je pristala na njegovu prosidbu i o svemu obavestila svoju sestru jer joj je prema zakonu trebala njena dozvolu za brak, ali situacija se tada zakomplikovala.

 

Elizabeta je po svaku cenu želela da usreći svoju sestru, ali Engleska crkva nije dopuštala ponovni brak razvedenim osobama. Potporu braku nije dala ni engleska vlada, a kraljičin lični savetnik tražio je da Petera pošalju na vojni radni zadatak u insostranstvo. Elizabeta je to odbila.

 

U sve se umešao i britanski parlament koji je odlučio da prizna brak samo pod uslovom da se Margaret odrekne svoje titule i prava na presto. Tada je započelo dvogodišnje razdoblje tokom kojeg su mediji stalno nagađali o tome hoće li princeza pristati na uslove i udati se za svog odabranika ili će odustati od braka. Javnost je podržavala njenu želju da se uda, ali je Engleska crkva bila neumoljiva.

 

Elizabeta i premijer Entoni Eden 28. oktobra 1955. godine napravili su finalni plan prema kojem će se Margareta i Peter venčati, ali će princeza i njena deca ostati bez prava na presto. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Margareta je javnosti objavila da odustaje od braka.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker