bolest je bila jača

Voleo ju je 44 godine i umro na njenim rukama: Preminuo jedan od najvećih umetnika u istoriji evropskog i svetskog filma

1

Iza sebe je ostavio veliki broj kultnih ostvarenja, kao i porodicu koja će teško podneti ovaj gubitak

foto: Columbia Pictures Corporation / / AFP / Profimedia
foto: Columbia Pictures Corporation / / AFP / Profimedia

Nemački režiser Volfgang Petersen preminuo je u 82. godini, javljaju strani mediji.


Kako piše Deadline, on je izgubio dugu borbu s rakom pankreasa, a preminuo je na rukama svoje supruge Marije Borgel-Petersen, s kojom je bio u braku više od četiri decenije.


Petersen je autor velikih holivudskih hitova kao što su "Podmornica, "Beskrajna priča", "Savršena oluja", "Air Force One", "Na liniji vatre"...

 

Karijeru je započeo u rodnoj Nemačkoj, a na poziv holivudskih filmadžija s radom je nastavio u Americi nakon velikog uspeha filma "Podmornica", koji je nominovan za čak šest Oskara i dobio je dva – za režiju i najbolji film.

 

Volfgang Petersen
foto: EPA/MANUEL BRUQUE

Prvi veći uspeh u najpoznatijoj filmskoj industriji na svetu doživeo je s filmom "Beskrajna priča" iz 1984. godine, a usledila su ostvarenja koja se danas smatraju kultnima. Pored naučne fantastike, bio je izuzetan u akcionim filmovima, pa tako Petersen stoji iza blokbastera kao što su "Posejdon", "Razbijeni" i mnogi drugi, a upravo je čuveni Nemac režirao i "Troju" iz 2004. godine.

 

Volfgang Petersen
foto: EPA/CLEMENS BILAN

Nakon što je tokom sedamdesetih bio osam godina u braku s Ursulom Zig, 1978. godine, iste one u kojoj se rastao od Ursule, stupio je u brak s Marijom Antoanetom Borgel, koja je svom prezimenu dodala njegovo.

 

Volfgang Petersen
foto: EPA/FRANK LEONHARDT

Ona je, inače, poznata supervizorka scenarija i pomoćnica režije, koja je uglavnom radila u Nemačkoj. Ipak, po dolasku u Ameriku, malo je zapostavila svoju karijeru, a uvek je suprugu bila najveća podrška u životu i poslu.

 

Peterson je iza sebe, pored Marije, ostavio sina Danijela i dvoje unučadi.

 

 

makonda-tracker