bila je velika

"Nebo više ne sija onako kako je sijalo godinama..." Preminula glumica koju su generacije širom sveta obožavale

0

Ljubitelji naučne fantastike danas oplakuju smrt jedne od najvećih zvezda u ovom žanru

foto: Paramount Television / AFP / Profimedia
foto: Paramount Television / AFP / Profimedia

Američka glumica Nišel Nikols preminula je juče u Silver Sitiju, u Nju Meksiku, u 90. godini, javljaju strani mediji.


Njen sin Kajl Džonson podelio je ove tužne vesti na zvaničnoj Instagram stranici svoje majke, koju smo upoznali u ulogu poručnice Uhure u seriji "Zvezdane staze", uz fotografiju njene zvezde na losanđeleskom Bulevaru slavnih.

 

Prijatelji, fanovi, kolege, svete, sa žaljenjem vas obaveštavam da velika svetlost na nebu više ne sija onako kako je sijala toliko godina. Prošle noći moja majka Nišel Nikols preminula je prirodnom smrću. Ipak, njena svetlost, kao i drevne galaksije koje se sada prvi put vide, ostaće nama i budućim generacijama da uživamo u njoj, da učimo i crpimo inspiraciju – istakao je Džonson.

 


On je poručio da je njegova majka bila pravi model za sve i da će porodici biti potrebno vremena da se oporavi.


Proživela je život na dobar način i uzor je svima nama. Ostali članovi moje porodice i ja cenili bismo vaše strpljenje, dok žalimo zbog gubitka i dok se ne oporavimo dovoljno pre nego što nastavimo dalje. Sahrana će se održati u krugu porodice i najbližih prijatelja. Zamolili bismo vas za privatnost – napisao je glumičin sin.

 


Nišel Nikols rođena je u Ilinoisu 1932. godine, a karijeru je započela u mjuziklu 1961. Važila je za jednu od najlepših žena šezdesetih i krasila naslovnice mnogih prestižnih magazina, a bila je jedna od prvih Afroamerikanki u velikim televizijskim projektima u Americi. U jednom momentu je želela da izađe iz serije "Zvezdane staze", ali joj je mišljenje promenio Martin Luter King.


Nakon što je prestalo emitovanje kultne serije, Nikolsova je volontirala u specijalnom projektu koji je organizovala NASA, u okviru kojeg su regrutovane žene i pripadnici manjina.

 

 

U svojoj autobiografiji otkrila je da je godinama bila u vezi sa Džinom Rodenberijem, koji stoji iza "Zvezdanih staza", a rastali su se kada je saznala da je vara s njenom prijateljicom i glumicom Madžel Beret. Ipak, oni su nastavili da sarađuju, a kada je Rodeberi teško oboleo napisala mu je pesmu "Džin", koju je pevala na njegovoj sahrani.

 


Nišel se udavala dvaput, najpre za plesača Fostera Džonsona, s kojim ima sina Kajla, a potom i za Djuka Mondija, s kojim je ostala u braku samo tri godine.


U junu 2015. godine doživela je šlog, a potom joj je dijagnostikovana i demencija.

 


Nišel Nikols bila je jedna od najvećih zvezda svog vremena, a po njoj je nazvan asteroid 68410 Nikols, dok joj je književnik Robert Hajnlajn posvetio svoj roman "Petak". Početkom devedesetih dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih, a dobitnica je više počasnih priznanja.
 

 

makonda-tracker