slomio joj je srce

Umrla je noseći njegovo prezime, smatrao ju je ravnom sebi: Turbulentna i nesrećna priča Donalda i Ivane Tramp

1

Bila je manekenka, majka troje dece i poslovna žena bez koje Tramp ne bi bio ni upola uspešan koliko je bio tokom osamdesetih. Ženu zbog koje ju je ostavio Ivana prezire do danas, dok nema ništa protiv Melanije, ali do kraja života ostala je — gospođa Tramp

foto: Adam Scull/PHL/MPI/Profimedia
foto: Adam Scull/PHL/MPI/Profimedia

Iz Amerike nam je sinoć stigla vest o smrti Ivane Tramp, bivše supruge nekadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.


Sa dubokom tugom objavljujemo smrt naše voljene majke Ivane Tramp. Naša majka je bila neverovatna žena — sila u poslu, sportista svetske klase, blistava lepotica i brižna majka i prijatelj. Ivana Tramp je preživela. Pobegla je od komunizma i prigrlila ovu zemlju. Učila je svoju decu hrabrosti i čvrstini, saosećanju i odlučnosti — stoji u zvaničnom saopštenju porodice.


Ivana Tramp možda je zbog svog prezimena poznatija kao bivša supruga biznismena i političara, ali je ona i pre ljubavi sa Trampom bila uspešna. Ona je, kao Ivana Zelničkova, vrlo mlada emigrirala u Kanadu iz rodne Čehoslovačke, a ubrzo su zbog njene beskrajne lepote stigle su prve ponude da se okuša kao model. To je radila s velikim uspehom, a uvek je isticala da je modeling za nju posao, ali ne i karijera.

 

Njen život pošao je neočekivanim putem kad je upoznala Donalda Trampa. Bilo je to 1976. godine, kada je Ivana sa grupom manekenki bila predstavljena poznatom bogatašu na jednoj žurki u Montrealu. U medijima se u to vreme pojavila i informacija da su se zapravo prvi put sreli u Njujorku, što oni nikad nisu potvrdili. U svakom slučaju, kako god da je došlo do njihovog prvog susreta, Donald i Ivana su poludeli jedno za drugim i venčali se već devet meseci kasnije.

 

Donald Tramp, Ivana Tramp
foto: PHOTOlink / Everett / Profimedia/

Sudbonosno "da" su izgovorili u jednoj od najstarijih protestantskih crkava u Americiji, a obred je obavio čuveni Norman Vinsent Piale, lični prijatelj Ričarda Niksona.


Ubrzo je par postao glavna tema tabloida i neizostavan deo najprestižijih događaja u tadašnjem visokom društvu. Početkom osamdesetih, oni u zajedno radili na mnogim projektima koji se smatraju ključnima za Trampovo bogatstvo, uključujući Kulu Tramp na njujorškoj Petoj aveniji, renoviranje hotela Grand Hajat u Njujorku i izgradnju kazino rizorta Tramp Tadž Mahal u Atlantik sitiju.


Ivana je igrala veliku ulogu u izgradnji suprugovog imidža osamdesetih, kada je bio simpatičniji mejnstrim Americi nego što je danas slučaj. Donald Tramp tada je važio za jednog od najmoćnijih i najpopularnijih bogataša, a mediji nisu mogli da se zasite njegove prelepe Evropljanke. Ona je davala intervjue, pozirala, oblačila se po poslednjoj modi i oduševljavala na svakom koraku, ali vreme joj nije prolazilo samo u doterivanju. Ona je radila kao podpredsednica enterijera u kompaniji "The Trump Organization", a upravljala je i hotelom "Plaza". Sve to dok je brinula o njihovoj deci!

 

Ivana i Donald zajedno su se radovali prinovi tri puta — dobili su Donalda Mlađeg, Ivanu Mari (poznatiju pod nadimkom Ivanka) i Erika. Poznata lepotica bila je izuzetno posvećena porodici, a bilo joj je važno da njena deca znaju njen maternji jezik, u čemu su joj pomogli roditelji. Zato Donald Mlađi danas tečno govori češki, Ivanka ga razume, dok Erik, njihov najmlađi sin, nije bio u prilici da ga uči jer su Ivanini majka i otac uveliko prešli na engleski.


U dokumentarnoj mini-seriji "Tramp: Američki san", koju je Netfliks objavio 2018. godine, Donald je opisao Ivanu kao "harizmatičnu radoholičarku, ženu od karijere, ravnopravnu", što je mnogima bilo iznenađujuće jer je Tramp u prošlosti imao prilično mizogine izjave, a istakao je i da je ona bila životna partnerka koju je "ciljano odabrao da radi pored njega i postavlja mu izazove".

 

Donald Tramp, Ivana Tramp
foto: Mario Ruiz/Zuma Press/Profimedia

Međutim, idila je polako prestajala i krajem osamdesetih svima je bilo jasno da je brak Trampovih, najblaže rečeno, problematičan. Tokom božićnih praznika krajem 1989. godine, dok su bili u Aspenu, u Koloradu, primećeni su kako se svađaju nakon što je Ivana srela Donaldovu ljubavnicu Marlu Mejpls.


Već u februaru 1990. godine, "Čikago tribjun" je pisao kako Donald nije dozvolio Ivani da uđe u svoju kancelariju u "Plazi", posle čega je usledila pravna bitka oko legitmiteta četiriju predbračnih ugovora, o kojima je par godinama pregovarao.


U oktobru iste godine, Ivanin otac Miloš Zelniček je preminuo posle srčanog udara, a ovaj događaj privukao je veliku pažnju jer se spekulisalo da je Zelniček bio agent čehoslovačke obaveštajne službe Státní bezpečnost (ŠtB) i da je preko ćerke dobijao informacije o prilikama u Americi. Jedna od njih bila je i precizno predviđanje pobede Džordža Buša na predsedničkim izborima 1988. godine. U svakom slučaju, uprkos tome što su u tom trenutku bili u procesu razvoda, Donald je bio uz Ivanu na sahrani u češkom gradu Zlinu.

 

Ivana Tramp, Donald Tramp
foto: Ralph Dominguez/MPI / Capital pictures / Profimedia

Razvod Trampovim dobio je, nimalo iznenađujuće, ogroman svetski publicitet. U jednom momentu su Ivana i Donald bili na naslovnoj strani njujorških tabloida čak 11 dana zaredom, čuvena kolumnistkinja Liz Smit se njima bavila čak tri meseca u svojim tekstovima.


Otkriveno je da je Ivana optužila supruga za silovanje i čupanje kose — toliko da su mu bile pune šake njenih vlasi, u šta joj američka javnost nikad do kraja nije poverovala. Naime, u razgovoru s Harijem Hurtom III koji je vodila za potrebe njegove knjige "Izgubljeni tajkun: Mnogi životi Donalda Dž. Trampa", ona je istakla da se tokom braka jeste osećala zlostavljano, a kasnije su Tramp i njegovi advokati pružili Ivaninu izjavu da kada je upotrebila reč "silovanje" nije želela "da se njene reči tumače u bukvalnom ili krivičnom smislu".

 

Par se zvanično razveo u devembru 1990. godine, i to na osnovu okrutnog i nehumanog postupanja Donalda Trampa, a uslov da do realizacije razvoda dođe bio je da Ivana potpiše ugovor o poverljivosti podataka, kao i da zatraži dozvolu pre nego što javno priča o njihovom braku. Sledeće godine je "Njujork tajms" izvestio da je Ivanina nagodba uključivala 14 miliona dolara, vilu u Konektikatu sa 45 soba, stan u Trampovoj "Plazi" i korišćenje odmarališta Mar-a-Lago u toku jednog meseca u godini.


Sve pravne bitke konačno su okončane 1992. godine, a navodno je razvod najteže pao njihovoj mlađoj deci.


Deca se raspadaju — rekla je Ivana u jednom intervjuu za Vanity Fair. — Ivanka dolazi iz škole plačući i pita: "Mama, znači li ovo da ja više neću biti Ivanka Tramp?", mali Erik me pita da li je istina da idem i da se više nikad neću vratiti.

 

Ivana Tramp
foto: Profimedia

Godinu dana nakon njihovog razvoda, Donald i Marla Mejpls su se venčali, dva meseca nakon rođenja njihove ćerke Tifani. Ivana se dotakla ovog trenutka u svojim memoarima "Raising Trump" 2017. godine.


Nakon što je starleta zatrudnela i rodila ćerku, Donald ju je oženio. Ceo svet je to gledao. Nije mogao da se ne oženio, ona je bila majka njegove bebe, bez obzira na to što to nije stvarno želeo — pisala je.


Uprkos tome što su se rastali burno i uz mnogo žuči, Ivana i Donald su u godinama koje su usledile izgradili dobar i prijateljski odnos. Štaviše, ona je tvrdila da ima "direktan broj" za Belu kuću nakon što je Tramp postao predsednik Amerike.


Kako je pričala, "nije imala problema" s Melanijom, njegovom trećom suprugom.

 

Ivana Tramp, Donalnd Tramp, Antonio Zekila, Rosando Rubikondi, Rikardo Macučeli
foto: Profimedia

Nemam nikakav problem s njom. Zašto bih imala? Ona nije uništila moj brak — napisala je Ivana.


Kako je tada otkrila, ona je srećna što je sve ispalo tako u životu da ona ne mora da bude Donaldova prva dama i živi u Vašingtonu.


Radije bih mu bila tajni savetnik iz udobnosti moje kuće, ako mu zatreba — poručila je tada češka lepotica.


Nakon što je objavljeno da je Ivana preminula, javno se oglasio i Donald.

 

Ivana Tramp
foto: - / Everett / Profimedia

— Veoma sam tužan što obaveštavam sve one koji su je voleli, kojih ima mnogo, da je Ivana Tramp preminula u svom domu u Njujorku — napisao je bivši američki predsednik. — Bila je divna, lepa i neverovatna žena, koja je vodila sjajan i inspirativan život. Njen ponos i radost bili su njena deca: Donald mlađi, Ivanka i Erik. Bila je tako ponosna na njih, kao što smo svi mi bili tako ponosni na nju. Počivaj u miru, Ivana!

 

 

makonda-tracker