ostvarila je uspeh

ŠARMANTNA GLUMICA ODUŠEVILA JE SLAVNOG REDITELJA HIČKOKA: Životna priča legendarne Tipi Hedren!

0

U dosadašnjoj karijeri, dugoj 70 godina, Hedren se pojavila u preko 80 filmova i televizijskih serija. Nagrađena je sa više od 50 nagrada i priznanja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Godine 2003. Tipi Hedren je dobila svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih za uloge u igranim filmovima. Šest godina kasnije, dobila je i zvezdu na Stazi slavnih ispred Teatra u Orindi.

 

U dosadašnjoj karijeri, dugoj 70 godina, Hedren se pojavila u preko 80 filmova i televizijskih serija. Nagrađena je sa više od 50 nagrada i priznanja.

Hedren započinje odlučnu borbu za spašavanje životinja od 1969, kada je, snimajući filmove po Africi, shvatila u koliko teškoj situaciji se nalaze afrički lavovi. U pokušaju da podigne svest o ugroženosti divljih životinja, provela je narednu deceniju pripremajući zajedno sa svojim tadašnjim suprugom film Roar, koji je premijerno prikazan 1981. Tokom 1983. osnovala je svoju neprofitnu organizaciju, pod nazivom Roar Foundation, kao i utočište za divlje životinje, Shambala Preserve, koje joj omogućuje da nastavi svoj rad i vodi brigu o povređenim lavovima i tigrovima. Hedren je osnovala i nekoliko humanitarnih programa koji za cilj ima pomoć gladnima i oštećenima u prirodnim katastrofama, poput uragana i zemljotresa. Imala je ključnu ulogu u razvoju vijetnamsko-američkih salona za nokte.

 

Njena ćerka, Melani Grifit, i unuka, Dakota Džonson, takođe su poznate glumice.

 

Natali Kej Hedren rođena je u Nju Ulmu, u Minesoti, 19. jnauara 1930, kao ćerka Bernarda Karla Hedrena i Doroteje Henrijete (devojačko Ekhard) Hedren.Ima jednu sestru, Pati Dejvis. Tokom većeg dela karijere, pogrešno je predstavljana kao da je rođena 1935. Međutim, Hedren je 2004. godine, javno objavile da je ta informacija netačna i da je ona zapravo rođena 1930, što je i potvrdila indeksom registracije rođenih iz Minesote.

 

Njen otac je poreklom Šveđanin, dok majka ima nemačko-norveške korene.Otac joj bio vlasnik male prodavnice u Lafejetu i dao joj je nadimak „Tipi” koji je koristila kao pseudonim tokom čitave glumačke karijere. Kada je imala 4 godine, preselila se sa porodicom u Mineapolis. Kao tinejdžerka učestvovala je na modnim revijama u robnim kućama. Roditelji su joj se preselili u Kaliforniju dok je Hedren pohađala srednju školu.

 

Na svoj 20 rođendan kupila je kartu za Njujork, gde je ubrzo postala model i priključila se modnoj kući Ajlin Ford. Kroz par godina započela je glumačku karijeru u filmu Henrija Levina, Lepa devojka. Hedren je nakon toga odbijala nekoliko ponuda od producenata, pošto je nije interesovala glumačka karijera, s obzirom na to da je znala koliko je teško uspeti u njoj.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker