MISTERIJA DUGA 70 godina

TAJNE VEZE, BORBA ZA STARATELJSTVO I NEZAVRŠENO PISMO: Neobična priča o nestanku lepe glumice koja je mnogo obećavala

0

Baš kad je njena holivudska karijera krenula uzlaznom putanjom i nakon što je pobedila u bitki za starateljstvo nad svojom ćerkom, ovoj lepotici izgubio se svaki trag

Džin Sprengler u filmu Mummy's Dummies 1948.
Džin Sprengler u filmu Mummy's Dummies 1948.foto: Youtube Printscreen


Džin Sprengler bila je glumica, plesačica i manekenka koja je obećavala.

 

Prelepa, jednostavna, tako obična, a tako neobično posebna, pojavila se u nekolicini holivudskih ostvarenja poput When My Baby Smiles at Me, Chicken Every Sunday i Young Man with a Horn i sigurno je pred njom bila uspešna karijera.


Rođena je u Sijetlu, ali se tokom srednjoškolskih dana preselila u Los Anđeles, gde se već s 19 godina udala za vlasnika jedne manje firme Dekstera Benera.

 

 

Par je ubrzo dobio ćerku Kristin, ali je brak potrajao samo četiri godine, nakon čega je usledila bitka za starateljstvo. Dve godine kasnije, Džin Sprengler je pobedila u njoj, a njena ćerka i ona preselile su se kod Džinine majke Florens, gde su živeli još i njen brat i snaha. Iste godine, počela je da dobija male uloge i statiranja u velikim holivudskim ostvarenjima i sve je ukazivalo na to da je pred njom jedan lakši, lepši i srećniji život.


Međutim, već sledeće godine — 1949 — sedmog dana oktobra Džin je izašla iz kuće i tada joj se gubi svaki trag.

 


Sprenglerova je snahi rekla da ide da se nađe s bivšim suprugom kako bi porazgovarali o njegovom kašnjenju s plaćanjem alimentacije i da potom ide na snimanje. U šest popodne viđena je u prodavnici nekoliko blokova u majčine kuće i to je poslednji put da je neko video lepu Džin Sprengler. Navodno je kasnije u toku noći telefonirala porodici kako bi im rekla da će ostati cele noći na poslu, ali kasnije su izvori sa seta tvrdili da snimanje nije trajalo tako dugo. Sledećeg jutra, Džinina snaha prijavila je njen nestanak, a policija je ispitala njenog bivšeg supruga, koji je tvvrdio da je nije video noć ranije. Štaviše, rekao je da nedeljama nisu ni komunicirali, a to je potvrdila i njegova druga supruga.


Dva dana kasnije, tašnica Džin Sprengler pronađena je u parku Grifit, oko devet kilometara od njene kuće. Bila je pohabana, a u njoj je pronađeno pismo adresirano na osobu po imenu Kirk.

 


Ne mogu više da čekam. Idem da vidim dr Skota. Najbolje je ovako dok majka nije tu — stajalo je u pismu, ali se veruje da ono nije bilio završeno jer ga Džin nije potpisala.


Najpre se verovalo da je misteriozni Kirk zapravo glumac Kirk Daglas, koji je igrao u filmu Young Man with a Horn, u kojem se Džin pojavila. Detektivi su utvrdili, međutim, da je on u to vreme bio u Palm springu, zbog čega on nije mogao biti doveden u vezu s ovim neobičnim slučajem. Dalje istraga pokazala je da bi Sprenglerova mogla biti u drugom stanju, a njena neobična poruka mogla se odnositi na — tada nelegalan — abortus.

 


Džin je, utvrdilo se dalje, bila u tajnoj vezi s muškarcem po imenu Skoti, pripadnikom Vojske i poručnikom, koji je navodno bio nasilan prema njoj i, štaviše, pretio da će je ubiti. Ipak, Skotijevi advokati tvrdili su da je njihova veza okončana još 1945. godine i kako nije bilo dokaza za suprotno, ni on nije mogao da bude osumnjičen.


Pronađeni su dokazi za još nekoliko tajnih ljubavnih veza Džin Sprengler i sumnjivih muškaraca u Palm springsu i Los Anđelesu. Jedan od njih je nestao nedugo pre nje, što je pokrenulo brojne teorije zavere. Međutim, više se nije pojavljivao nijedan dokaz.

 


Ubrzo nakon što je Džin iščezla, njena ćerka Kristin pripala je ocu, koji je branio majci nestale glumice da posećuje unuku. Ona ga je tužila, a kada je osuđen na 15 dana zatvora zbog nepoštovanja suda, Džinin bivši suprug je sa ćerkom napustio Kaliforniju.


Što se tiče Sprenglerove, iako je prošlo sedam decenija, losanđeleska policija ovaj slučaj nije zatvorila. Ime lepe Džin Elizabet Sprengler, kojoj se svaki trag izgubio kada je imala tek 26 godina, i dalje je na spisku nestalih osoba.

 

 

makonda-tracker