strašno

IMALA JE JEZIVE POVREDE, A TVRDILI SU DA JU JE UBIO GAS: Smrt ove lepe glumice jedna je od najvećih svetskih misterija

0

Holivudska glumica koja je za kratko vreme izgradila zavidnu karijeru tragično je stradala u 29. godini, a okolnosti pod kojima je umrla decenijama intrigiraju javnost

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Telma Tod, američka glumica i poslovna žena, već je svojim prvim holivudskim koracima pokazivala da je reč o osobi koja će biti upamćena u svetu filma. Osvajala je talentom, harizmom i, posebno, lepotom, a bila je izuzetno vredna: od 1926. do do 1935. snimila je 120 filmova, uključujući i kratke.


Najviše pažnje privukla je ulogom u ostvarenju pod nazivom "Majmunska posla" iz 1931. i pred njom je bila svetla budućnost. Zato je Amerika bila šokirana kada je, u trenutku kada je Telma imala samo 29 godina, objavljeno da je preminula.

 

U ponedeljak, 16. decembra 1935, izjutra, pronađena je bez znakova života u svom automobilu, i to u garaži Džuel Karmen, bivše glumice i bivše supruge Telminog ljubavnika i poslovnog partnera Rolanda Vesta. Uzrokom smrti proglašeno je trovanje ugljen-monoksidom, najverovatnije jer se vozilo pregrejalo, ali malo ko je poverovao u to kad su se u javnosti pojavili prvi detalji s uviđaja. Autopsija je pokazala da "nije bilo znakova nasilja nigde na i u telu", sa izuzetkom "površinske povrede na donjoj usni". Šuškalo se, međutim, o značajnijim povredama poput slomljenog nosa, modricama na vratu i, čak, slomljenim rebrima, što je podstaklo glasine da je Telma žrtva brutalnog ubistva. Zbog toga je slučaj završio u rukama tužilaštva, koje je procenilo da je smrt posledica nesrećnog slučaja, ali je preporučilo "dalju istragu nadležnih".


Ostaci čudesne Telme Tod su kremirani, a do danas je njen odlazak jedna od najvećih misterija u istoriji Holivuda.
 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker