uloge su se zamenile

OD DEVOJKE IZA PARIS HILTON DO ONE KOJA JU JE ZASENILA: Evo kako je Kim Kardašijan postala najveća zvezda današnjice

0

Četrnaest godina kasnije, Kim Kardašijan je ta koja korača ispred Paris Hilton i nosi zlatnu torbu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dopadalo nam se to ili ne, jedno je sigurno — porodica Kardašijan-Džener promenila je svet, poimanje lepote i definiciju slave i još uvek nastavlja to da čini. Svaka od sestara je nesumnjivo zvezda i milioni pari očiju uprti su njih: devojke iz celog sveta šminkaju se i oblače onako kako im one kažu, brendovi se utrkuju da sarađuju s njima, a interesovanje za bilo koji događaj u Holivudu značajno raste ako crvenim tepihom prošeta Kortni, Kim, Kloi, Kajli ili Kendal. Ipak, ništa od toga ne bi se dogodilo da nije bilo srednje sestre Kardašijan — Kimberli. I malo magije njihove "mamadžerke" Kris Džener, naravno.


Porodica Kardašijan bila je izuzetno bogata i pre nego što su slavne sestre potpisale ugovor s kanalom E! za emitovanje njihovog rijalitija "U korak s Kardašijanovima". Uostalom, njihov otac bio je Robert Kardašijan, ugledni advokat koji je, kao treća generacija jermenske imigrantske familije, rešio da ne nastavi porodični biznis za prodaju mesa i rizikovao je okušavši se kao advokat. Godine učenja i vrednog rada su se isplatile, pa je Robert postao izuzetno bogat čovek, koji je porodici omogućio život u prestižnom delu Beverli hilsa. Otac sestara Kardašijan stekao je i ogromnu slavu kada je bio deo advokatskog tima svog prijatelja O. Džeja Simpsona, optuženog za ubistvo svoje supruge, ali on nije mario za popularnost. Ipak, njegov život bio je neraskidivo povezan s poznatim ličnostima, pa su Kim, Kortni i Kloi odrastale u vili koja je bila poznata po tome što je često bila mesto najluksuznijih žurki. Bazen, ogroman šank u bazenu, teniski teren, džakuzi i brojne zvezde bili su sastavni deo svakodnevice Kardašijanovih, pa ne čudi što su prve bliske prijateljice koje je Kim imala bile naslednica čuvenog lanca hotela Paris Hilton i Nikol Riči, ćerka Lajonela Ričija.

 

Upravo s Paris počinje Kimin poslovni život — kad je kontroverzna plavokosa "parti devojka" počela da privlači pažnju medija i snima rijaliti "Jednostavan život" angažovala je svoju staru školsku drugaricu Kim Kardašijan da joj bude asistent. Ona je brinula o Parisinom garderoberu, povremeno joj pomagala i kao stilista, a sudeći po nekim izvorima Hiltonova je umela da bude vrlo okrutna prema njoj. U jednom trenutku, kada su se mediji zasitili sveprisutne naslednice, primetili su brinetu raskošnih oblina koja je uvek bila u njenoj blizini. Kako je Kim kasnije priznala, bilo joj je čudno kad su paparaci počeli da uzvikuju njeno ime pored slavne Paris.


Kako je srednjoj sestri Kardašijan pošlo za rukom da od one koja nosi torbe i trudi se da svojoj drugarici i šefici "ne uđe u kadar" ona bude ta koja po slavi ovih dana premašuje čak i jednu Paris Hilton?

 

foto: Profimedia

Nije tajna da je vrtoglavi uspeh pokrenuo snimak seksa — 2007. godine u javnosti se pojavio kućni video mlade Kardašijanove i repera Reja Džeja, a iz nekog razloga on je postao izuzetno popularan. Zbog toga što je Hiltonova svojevremeno bila u centru skandala zbog objavljivanja njenog privatnog snimka, do danas ostaje sumnja da je Kimina majka i menadžerka Kris Džener umešala prste kako bi njena ćerka stekla slavu svoje prijateljice. Bilo kako bilo, Kardašijanovi više  nisu imali kontrolu nad snimkom, koji je već videlo mnogo ljudi, pa je Kim potpisala ugovor sa šefom franšize "Podivljale devojke" Džoom Frensisom, u kojem stoji da će dobiti 300.000 dolara i procenat od svakog naplaćenog emitovanja i prodaje njenog snimka. U mesecima koji su usledili, potpisan je i ugovor za snimanje rijalitija "U korak s Kardašijanovima", koji je vrlo brzo postao globalna senzacija. Usledile su Kimine veze s poznatim muškarcima, brak s košarkašem Krisom Hamfrizom koji je trajao 72 dana, mnogo crvenih tepiha, mnogo intriga, mnogo komičnih, ali i kontroverznih izjava, pojavljivanja u filmovima i spotovima, fotografisanje za "Plejboj"... Kardašijanovi su nesumnjivo promenili defininiciju slave i svaka od sestara započela je svoje odvojene poslove, brendove i u svemu čega bi se dotakle bile su uspešne i privlačile pažnju miliona iz prostog razloga što su one sestre Kardašijan. Radile su s najkvalitetnijim materijalima, okušale se u svetu kozmetike, šminke, obuće, odeće, video-igara, ulagale svaki atom sebe u svoj posao. Kim je davala sve od sebe da se izdigne iznad statusa zvezde koja je "poznata samo po tome što je poznata" i želela da se dokaže kao veliko ime u modnom svetu. Nije štedela ni novca, ni energije i nije dizala ruke niti dozvoljavala sebi da se opusti i izađe iz žiže interesovanja, uz veliku pomoć svoje majke i "mamadžerke".

 

 

Ipak, porodica, na čelu s Kim, u očima svetske javnosti bila je sinonim za — ukratko — "treš". Ona nije dobijala pozivnice za prestižne događaje koje okupljaju krem Holivuda, njen stil je opisivan kao provokativan, ali nikako nešto što vredi slediti, a nemali broj poznaith ličnosti javno se zgražavao zbog činjenice da je ona uopšte postala poznata bez ijednog dokazanog talenta. Javna je tajna bila da Kim pokušava da se ušunja na stranice "Voga", što bi bilo svojevrsni pečat na njenoj popularnosti i predanosti modi, kao i da čezne da prošeta crvenim tepihom na Met gali. Vrata su joj ostajala zatvorena. Sve dok na pozornicu njenog života nije kročio Kanje Vest.


Kim nije uvek bila prihvaćena u modnoj zajednici. Ni od koga. A ona je divna devojka. Kanje i ja, mi smo uspeli u tome. Svaki dizajner sada umire da je obuče. Mene nije zanimalo šta ljudi misle o Kim — ispričao je nedavno njen prijatelj i dizajner Rikardo Tiši, koji je dugo brinuo o njenom izgledu.

 

1 / 15 Foto: Profimedia


Kanje je bio rešen da promeni imidž svoje supruge, koja se već dokazala kao mnogo više od lepog lica i atraktivne figure: ona je bila priznata kao uspešna poslovna žena, ali s teretom estetike Kardašijanovih i kontroverznog snimka.
Najpre je reper i kreator od svoje prijateljice Ane Vintur, koja nikada nije krila koliko ga ceni, dobio pozivnicu za Met galu 2013. On je, naravno, odlučio da njegova pratilja bude njegova devojka iako ona vrlo upadljivo ponovo nije pozvana na najvažniji gala događaj u svetu poznatih. Kim je tada bila u drugom stanju i nosila svoje i Vestovo prvo dete Nort Vest, a Tiši je za nju odabrao zatvorenu floralnu haljinu do poda. Ovaj izbor za Kiminu raskošnu figuru ne bi bio najmudriji ni da nije bila trudna — suočila se s javnim ismevanjem celog sveta.


Bila sam vrlo trudna, vrlo otekla i pomislila sam: "O, bože, naravno da ću biti ogromna kad prvi put odem" — požalila se kasnije Kim.


Rikardo Tiši dao je sve od sebe da Kim ima odeću od rastegljivog materijala kako bi joj bilo prijatnije, ali reakcija javnosti bila je veoma neprijatna, a među onima koji su se smejali Kardašijanovoj bilo je i mnogo zvezda. Jedan od njih je pokojni komičar Robin Vilijams.

 

1 / 4 Foto: Profimedia


Mislim da je Robin Vilijams čak tvitovao o tome, rekao je da izgledam kao Gospođa Dautfajer. Plakala sam sve vreme na putu ka kući jer nisam mogla da poverujem — prisetila se. Dok je gala veče još trajalo, ona se suočila s podsmehom, a sestre Meri Kejt i Ešli Olsen prišle su da je uteše i rekle joj da misle da izgleda veoma lepo.


Čak ni ovaj vrhunac ismevanja nije pokolebao Kim. Ostala je rešena da se dokaže u modnom svetu, a već sledeće godine sve je šokirala vest da je s Kanjeom Vestom pozirala za naslovnu stranu Voga. "Rijaliti kultura ulazi u svaku poru modernog društva", žalili su se mediji i poznate ličnosti, od kojih su neke čak izjavljivale da otkazuju svoju pretplatu na prestižni magazin. Kim nije marila — ipak je ostvarila jedan od svojih najvećih snova.

 


Usledila je udaja za Vesta, rođenje četvoro njihove dece, ali i brojni poslovni projekti na kojima Kim vredno radi.

 

1 / 12 Foto: Profimedia


Danas Kim može da se pohvali bogatstvom procenjenim na 900 miliona dolara, a navodno u ovom trenutku zarađuje 80 miliona godišnje. Štaviše, njoj više ne priznaju samo da je uspela da zgradi poslovnu imperiju u modnom svetu uprkos tome što je "sestra Kardašijan" jer, iako joj se povremeno dešavaju greške ili pretera s ekscentričnošću i isticanjem seksepila, njen lični odevni stil je izuzetno cenjen, posebno kada je reč o svakodnevnim odevnim kombinacijama. Raskošne obline, njen zaštitni znak, više nisu u prvom planu, a često bira jednobojne i svedene kombinacije i oštrije linije. Ulaže mnogo truda u svako svoje javno pojavljivanje, a Met gale su i dalje prilike o kojima najduže mašta i planira kako će se pojaviti pred foto-reportere.

 

1 / 9 Foto: Profimedia

 

Pored više brendova čija je vlasnica ona lično ili porodica Kardašijan, trenutno najviše pažnje posvećuje liniji odeće za oblikovanje tela Skims, za koju je nedavno kreirala novu kolekciju u saradnji s — Paris Hilton. U reklamnoj kampanji, dve drugarice poziraju u istom modelu trenerki u duhu devedesetih, a Kim na skoro svakoj fotografiji stoji neznatno ispred Hiltonove...

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Kao na jednoj od njihovih paparaco fotografija iz dana kada je Kim bila samo asistentkinja, ona nose sjajne tašne u duhu početka dvehiljaditih, s tim što je Kimberli Kardašijan ta koja danas vodi dok u ruci ima tašnu zlatne boje, dok Paris ide iza nje i nosi srebrnu...

 

 

makonda-tracker