čovek velikog srca

UMEO JE SVIMA DA IZMAMI OSMEH — A ON SE NIJE SMEJAO: 10 zanimljivosti koje sigurno niste znali o Robinu Vilijamsu

1

Najtužniji "tužni klovn" Robin Vilijams, jedan od kraljeva holivudske komedije 20. veka, na današnji dan 2014. godine rešio je da sebi oduzme život.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slavni glumac obesio se 11. avgusta 2014. u svom domu u Kaliforniji, a utvrđeno je da u organizmu nije imao značajniju količinu alkohola ili narkotika. Ono što je poznato jeste da se godinama borio protiv depresije i anksioznosti, a dijagnostikovana mu je i demencija s Levijevim telima, koju je njegova udovica Suzan opisala kao "teroristu u mozgu njenog supruga" i za koju je verovala da je glavni krivac što je Vilijams izvršio samoubistvo.

 

Na dan kada se svet priseća kraja jednog od najvećih genija komedije, mi ćemo se podsetiti interesantnih činjenica o njegovom životu.


Komedijaški počeci — u crkvi

 

foto: Profimedia

Nakon što je odustao od studiranja na slavnom Džulijardu, prestižnoj školi scenskih umetnosti za koju je dobio stipendiju, Robin Vilijams nije mogao da nađe posao kao glumac u svom rodnom San Francisku. Zato se okušao u komičarskoj radionici u lokalnoj luteranskoj crkvi, gdeje prve stend-ap nastupe održao u podrumu.


Bio je prijatelj gorile Koko

 

foto: Profimedia

Čuvena gorila koja je naučila da se s ljudima sporazumeva znakovnim jezikom i koja je iznenadila svet svojim sposobnostima za učenje i empatiju navodno je obožavala Robina Vilijamsa! Njeni negovatelji puštali su joj njegove filmove, a ona ga je prepoznala kada su se prvi put sreli. Znakovnim jezikom ga je pitala da je golica, a glumac je njihovo druženje opisao rečima:


Podelili smo nešto izvanredno: smeh.

 

Radio je kao pantomimičar na ulici


Čuveni fotograf Danijel Sorin fotografisao je par pantomimičara u njujorškom Central parku 1974. godine, a ispostavilo se da je jedan od njih Robin Vilijams tokom studentskih dana.


Želeo je da svojoj filmskoj ćerki pomogne u obrazovanju

 

foto: Profimedia

Glumica Lisa Jakub je kao tinejdžerka igrala pored Robina Vilijamsa u filmu "Gospođa Dautfajer", što je naškodilo njenom školovanju.

 

Kad sam imala 14 godina, snimala sam film "Gospođa Dautfajer pet meseci, a u mojoj srednjoj školi nisu bili srećni zbog toga — prisetila se ona u svom blogu i otkrila da je izbačena iz škole zbog odsustvovanja s nastave.


Njen filmski tata pokušao da joj pomogne tako što je poslao pismo nadležnima u ovoj ustanovi.


Učenik njenog kalibra i talenta trebalo bi da bude ohrabren da ode u svet i uči radeći — poručio je Vilijams. — Takođe je treba podstaći da se vrati u učionicu kada doživi ta iskustva i da motiviše svoje vršnjake da streme sopstvenim višim uspesima... Ona je bogatstvo za svaku učiniocu.


Jakubovoj nije dozvoljeno da se vrati u školu, ali je Vilijamsovo pismo uramljeno i okačeno na zid ove institucije.


Zbog umetnosti je bio spreman za velike rizike

 

foto: Profimedia

Kada se već proslavio kao komičar i filmski flumac, Robin Vilijams je poželeo da se okuša u pozorištu, pa je prihvatio ulogu Estragona u "ofbrodvejskoj" predstavi "Čekajući Godoa".


Ako postoji rizik, ne smete da mislite o tome jer u suprotnom nikad nećete biti u stanju da odigrate predstavu — objasnio je tada.


On je istakao da je morao da kontroliše svoju sklonost prema improvizavijama i drži se celom svetu poznatog teksta iz poštovanja prema autoru Semjuelu Beketu.

 

 

Pokrenuo je talas holivudskog "pozajmljivanja glasova"


Pre nego što je Robin Vilijams 1992. godine "dao glas" Duhu u Diznijevom klasiku "Aladinu", nije bio čest slučaj da se ovaj posao poveri velikim filmskim zvezdama. Time su se uglavnom bavili "glasovni glumci", umetnici obučeni za ovu vrstu posla.

 

Međutim, nakon što je Vilijams očarao svet svojim talentom kroz lik Duha iz lampe, sve više superzvezda pojavljivao se u animiranim ostvarenjima, a danas najveća holivudska imena poput Džonija Depa i Kristen Bel čine kompletne postavke glumaca koji "pozajmljuju glasove".


Zaboravio je na mamu u najvažnijem trenutku

 

foto: Profimedia

Kada je u martu 1988. godine Robin Vilijams dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu (u filmu "Dobri Vili Hanting"), održao je govor zahvalnosti, a jednom prilikom otkrio je da je tek dve nedelje kasnije shvatio da nije pomenuo ženu kojoj je možda i najzahvalniji za sve što je u životu u radio.


Zaboravio sam da se zahvalim majci, a ona je bila u publici! — požalio se kasnije Robin Vilijams. — To je bilo nezgodnih nekoliko godina.


Imitirajući majku pokazivao je na svoje pantalone i rekao:


Izašao si odavde! Kako ti je nagrada?


Našao se Stivenu Spilbergu tokom snimanja "Šindlerove liste" na simpatičan način


U trenutku dok je njegov prijatelj i režiser Stiven Spilberg radio na jednom od svojih najtežih filmova i bio veoma emotivan, Vilijams nije zaboravljao na njega.


Robin je znao kroz šta prolazim, pa me je jednom nedeljno zvao po dogovoru i izdvoio petnaestominutne stend-ap nastupe putem telefona. Smejao sam se histerično — izjavio je Spilberg.


Sate je proveo telefonirajući Biliju Kristalu

 

foto: Profimedia

Slavni glumac Bili Kristal bio je dobar Vilijamsov prijatelj, a jednom prilikom je otkrio interesantan detalj o njihovom odnosu.


Pričamo kasno noću, i to satima. I nikad nismo pričali o sebi — izjavio je Kristal i prisetio se jedne Vilijamsove šale. — Kad je objavljeno da dolazim na Brodvej, dobio sam 50 poruka u jednom danu od nekog momka po imenu Geri koji je želeo da me oblači u bekstejdžu.


"Geri" je, naravno, bio Robin.


Pomogao je Itanu Houku u karijeri

 

foto: Profimedia


Čuveni glumac Itan Houk otkrio je da je Robin Vilijams bio strog prema njemu dok su snimali "Društvo mrtvih pesnika".


Zaista sam želeo da budem ozbiljan glumac — rekao je. — Zaista sam želeo da budem u liku, a zaista nisam želeo da se smejem. što sam bio ozbiljniji, to je Vilijams bio luđi. Ismevao me je: "O, ovaj neće da se smeje". I bio sam sve bešnji. Nije razumeo da pokušavam da radim svoj posao dobro. Houk je zato verovao da ga Robin ne podnosi.


Međutim, nakon što je snimanje okončano, a Itan se vratio u školu, dobio je telefonski poziv od — agenta Robina Vilijamsa. Na glumčevu molbu, on je rešio da sklopi ugovor s Houkom i pomogne mu da u karijeri, a on je do danas ostao njegov agent.

 

 

makonda-tracker