zanimljivo

Ovo je NAJJEFTINIJI ZAMAK kraljevske porodice: Košta manje nego vaš frižider, a priča o tome otkud im je puna misterija

0

Nakon što je dugo bio napušten i zapušten, majka kraljice Elizabete zainteresovala se za nesvakidašnji zamak na severu Škotske...

 

Kralj Čarls kraj Zamka u Meju
Kralj Čarls kraj Zamka u Mejufoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanska kraljevska porodica ima u svom vlasništvu impresivan spisak nekretnina, a najčešće su u pitanju zamkovi i raskošne vile, a malo je poznato da je na toj listi imanja i jedno neočekivano jeftino.


U pitanju je Zamak u Meju, za koji britanski mediji često kažu da je "utvrđenje usred nedođije", a princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, umela je da ga nazove Mumijinim promajnim zamkom.


On se nalazi na severnoj obali Škotske, oko 10 kilometara od sela Džon O'Grouts, a po lepom vremenu se s njega pruža pogled na Ostrva Orkni.

 

Zemlja na kojoj je sagrađen Zamak u Meju nekada je pripadala biskupu od Kejtnesa, a građen je u periodu između 1566. i 1572. godine, najverovatnije na mestu nekog ranijeg i drevnog utvrđenja.

 

Nakon smrti princa Filipa i kraljice Elizabete II, zastave su bile na pola kopna i na Zamku u Meju
Nakon smrti princa Filipa i kraljice Elizabete II, zastave su bile na pola kopna i na Zamku u Mejufoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia
  • Kupovina i renoviranje zamka


Imanje je bilo potpuno napušteno i zapušteno kada je Kraljica Majka, odnosno majka kraljice Elizabete II, odlučila da ga kupi nakon smrti svog supruga kralja Džordža VI 1952. godine.

 

Neki kažu, piše Express, da je nekadašnja kraljica nekretninu dobila besplatno, neki da je platila jednu funtu, ali se obično piše da je Zamak u Meju plaćen do 100 funti. To bi danas iznosilo oko 2.951 funtu, što je svakako i danas vrlo povoljno za jedan zamak iz 16. veka.

Majka Elizabete II koristila je lična sredstva kako bi osavremenila i renovirala ovo utvrđenje, a "dodala" mu je struju i vodoinstalacije, čime je on bio spreman za upotrebu u 20. veku. Takođe, promenila mu je ranije ime Zamak Barogil u današnji naziv.

Ona je obično posećivala zamak u avgustu i oktobru od 1955. do 2001. godine, odnosno dok svoje smrti u martu 2002, dok ga aktuelni kralj Čarls III posećuje svake godine.

 

 

BONUS VIDEO Koliko je kralj Čarls donirao za SPC?

 

makonda-tracker