Mileva Pavlović: Kutak za ženske priče

14
Kada se pre pet godina nakon razvoda doselila u Filmski grad, voditeljka Mileva Pavlović postigla je kompromis sa svojom ćerkom Mašom jer je novo naselje birala mama, a boje za enterijer naslednica
Mileva Pavlović
Mileva Pavlović

Svoj mir i potpunu sreću, četrdesetčetvorogodišnja voditeljka Mileva Pavlović pronašla je pre četiri godine kada se sa svojom dvanaestogodišnjom ćerkom Mašom nakon razvoda uselila u novi dom na Filmskom gradu. Stan od šezdeset kvadrata u blizini Košutnjaka opremljen je uz kompromisne dogovore ove dve dame koje su ga lagano ispunjavale kupujući jednu po jednu stvar. One predmete koje je bilo nemoguće naći u radnjama, voditeljka je sama crtala i naručivala da se naprave, tako da je krajnji izgled doma oličenje potreba i želja mame i ćerke.

- Mesto stanovanja odabrala je moja profesija. Ja sam profesor filozofije u privatnoj gimnaziji Miloš Crnjanski, a odlučila sam da i moje dete bude polaznik privatne Osnovne škole Plavi krug koje su nam u komšiluku. Kada sam se udala, živela sam na Banovom brdu, a nakon razvoda rešila sam da kupim stan blizu svog posla i škole svoje mezimice kako bih nam olakšala svakodnevicu. U našem kraju je veoma mirno i to nam savršeno odgovara. Ovde se osećamo bezbedno i namenski sam tražila stan od šezdeset kvadrata koji bi bio dovoljan za nas dve. Reč je o stanovima firme Stankom centar, a ja sam se i uz rad na toj televiziji opredelila da njima pripadam – priča Mileva koja je trenutno svoju autorsku emisiju Neispričane priče na televiziji Stankom stavila na čekanje jer piše svoju doktorsku tezu.

Kada je odlučila da na svoj brak stavi tačku, Mileva se preselila u novi stan koji je manji od njenog bivšeg životnog prostora.

- Ovaj dom je suprotan onom u kojem sam živela sa sada bivšim suprugom. Tamo je sve bilo u plavim tonovima, a kada smo ušle u ovaj stan, ostavila sam Maši da odredi koja će boja da dominira našim prostorom. Htela sam da joj i na taj način koliko-toliko olakšam život jer je razvod i za nju predstavljao veliki stres. Ona je želela da kuhinja bude crvena, da njena soba bude u roze boji, a dnevna soba u bež nijansi. Ja sam samo želela da sav nameštaj bude nov. Jer, kada nešto staro napuštate, poželjno je da novi korak načinite s novim stvarima. Iz starog stana preselila sam samo svoje knjige iz oblasti filozofije, a tamo sam ostavila kompletnu odeću i cipele. Prvih nekoliko dana živele smo u kutijama, a potom smo kupovale stvari jednu po jednu, onako kako su nam bile potrebne – iskrena je Mileva. Svoj život je potpuno podredila ćerkici koja je birala većinu detalja u stanu.

- Ne patim od firmiranih stvari ni kada je reč o oblačenju. Ne smatram da treba kupovati bilo šta preskupo jer sve ima svoj rok trajanja koji nije duži od četiri, pet godina. Inače, radujem se promenama, a pošto će u oktobru biti četiri godine kako smo se ovde doselile, već mi je dosadilo i mislim da ću uskoro sve da menjam. Svi kućni aparati su marke Bosh, dok je garnitura za sedenje iz salona Simpo. Mnoge stvari, među kojima je kuhinja, ručni su rad i urađene po mojim nacrtima.

Voditeljka ističe kako ne voli da kuva, pa to zato nikada i ne čini. Kroz osmeh se seća izjave njene bake koja joj je govorila da joj od kuvanja smrde haljine.

- Nacrtala sam kako želim da mi naprave ormare i kuhinju. Često se moja sestra smeje i kaže da čak imam i cediljku koju nikada ne koristim. Mada veoma dobro kuvam, u školi imamo veliku kuhinju, pa ćerka i ja tamo ručamo. Iako u njoj ništa ne spremam osim kafe i čaja, volim da mi je kuhinja savremeno opremljena. Recimo, za četiri godine u ovom stanu potrošila sam samo litar ulja, kilogram šećera i dva kilograma soli. Zato na mom šporetu stoje cipele, a u rerni držim čizme – otkriva voditeljka koja obožava da čita, pa su u njenom stanu na svakom zidu police sa zanimljivim knjigama.

- Po Mašinoj želji, zidovi u našem stanu obojeni su u jarke boje. Na njima je mnogo slika. Inače, nas dve najviše volimo da se, kada nakon pet sati dođemo iz škole, nikome ne javljamo telefonom i same uživamo. Zagrlimo se u našoj ugaonoj garnituri, gledamo televiziju ili dremamo. Taj ćošak je naše mesto u kojem se mazimo i spavamo. Kad nismo tu, onda smo za kompjuterom, dok za trpezarijski sto sedamo samo vikendom.

Kao i svaka dama, Mileva obožava kupatilo koje je opremila sa puno paženje i prilagodila ga sebi i svojoj ćerkici.

- Naše kupatilo je minijaturno, ali u njemu se osećam carski. Svaka sitnica mi znači. Zaljubljenik sam mirisa i potpuno sam podlegala reklamama za proizvode koji osvežavaju vazduh – iskrena je Mileva koja otkriva kako je ranije imala kućnu pomoćnicu, ali da joj sada ne treba niko za pomoć u kući i da sama sređuje ceo stan.

- Kada mi zasmeta posteljina, ja je bacim i odmah kupujem drugu. Volim da ih imam u upadljivim desenima, sa crvenim ružama, cvetovima, štraftama... Kroz šoping u velikim marketima za domaćinstvo uživam sa svojom ćerkom i tako lečim depresiju – s osmehom ističe voditeljka.

Ksenija Konić

Tekst je objavljen u 245. broju magazina Story, 1. juna 2010. godine

makonda-tracker