Jasmina Ana: Skrovište za ljubavne maštarije

7
Poznata književnica Jasmina Ana pre četiri godine otvorila nam je vrata svog doma koji se nalazi na prvom spratu stare prestoničke zgrade, gde okružena retkim predmetima koji bude uspomene svakodnevno pronalazi inspiraciju za pisanje i novu ljubav svoga života
Jasmina Ana
Jasmina Ana

Vreme protkano sudbinama junaka iz njenih dela i realnim obavezama, atraktivna književnica Jasmina Ana uglavnom provodi u svom domu. Njen udoban stan, smešten u centru prestonice, u potpunosti je prilagođen željama i potrebama savremene žene. Zanimljivi detalji kojima je okružena predstavljaju nepresušni izvor inspiracije ove poznate književnice.

- Izuzetno volim svoj dom i u njemu provodim najviše vremena - počinje priču Jasmina.

- Više volim da mi prijatelji dođu u goste, nego da negde izađemo. Najbitnija mi je udobnost koju ovde imam i da mi je sve pri ruci. Šta god da radim, volim kada uživam u lepoti koju mi nude pažljivo birani predmeti. Verovatno u mom malom stanu ima više stvari nego što bi trebalo, ali nisam imala srca da se odreknem nekih od njih, iako su možda i suvišne.

Jasmina je u glavni grad došla iz Kraljeva, u kojem je odrasla i završila gimnaziju. Nekoliko puta se selila, a naposletku se skrasila na prvom spratu stare beogradske zgrade, na samom rubu čuvenog kruga tramvaja broj dva.

- Najpre sam stanovala na Vračaru, u blizini Kalenić pijace, a zatim neko vreme provela u Kosovskoj ulici. Gužva i buka, tipične za strogi centar, nikako mi nisu prijale, pa sam se preselila nadomak Slavije. Za dve godine provedene ovde, shvatila sam da sam konačno pronašla omiljeni deo grada. Umem da vozim, ali navikla sam da auto ostavljam ispred zgrade i obaveze završavam u hodu. Kuća s dvorištem na periferiji grada idealna je za veću porodicu, ali za mene je, uz moju profesiju i način života, stan u centru pravo rešenje. Kada se umorna vratim u svoj dom, dočeka me potpuna tišina.

Veliki prozor u dnevnoj sobi, koji gleda na dvorište oivičeno belim fasadama, pruža dovoljnu količinu prirodne svetlosti, ali Jasmina često uključuje i veštačku rasvetu, što stvara prijatnu atmosferu. Pored neonki koje zauzimaju veliki deo plafona, iz svakog ugla vrebaju mnogobrojne ukrasne lampe. Njih je poznata književnica pažljivo birala u neobičnim indijskim radnjama.

- Pored svetlosti, iz dvorišta mi stiže i tišina, što mi posebno prija - kaže Jasmina. - Imam jednu komšinicu s kojom se izuzetno lepo slažem, kao da smo iz iste kuće. Ona mi često u šali dobaci kako razgovaramo samo na hodniku, ali to je odraz brzog tempa života, koji nas je sve uzeo pod svoje.  

Pravilo da pisci žive mirno i povučeno ne važi za našu sagovornicu. Iako uživa kada je sama kod kuće, Jasmina često priređuje sedeljke, na kojima do posebnog izražaja dolaze njene kulinarske sposobnosti.

- Kada pozovem društvo, obavezno pripremim večeru. U kuhinji postavim takozvani švedski sto, ali on se uvek pretvori u, kako volim da kažem, švedski sto na srpski način. Umesto da samo napune tanjire i jedu u drugom delu stana, gosti po pravilu u paru sedaju za sto i uživaju u hrani. Na neki način živim u izolaciji, jer se krug ljudi koje viđam sve više sužava. Pravim selekciju prijatelja, jer, kako je rekla Desanka Maksimović: Nemam više vremena... Volim kvalitetna druženja sa pravim prijateljima.

Udobna kožna garnitura smeđe boje, dovoljna je za sve njoj drage ljude. Ona se odlično uklapa u drveni nameštaj, koji vlasnica često upotpuni novim komadom otkrivenim u obližnjoj antikvarnici. Jasmina je nedavno pronašla lepo stilizovanu komodu sa malim ukrasnim fiokama, na koju je stavila interesantnu srebrnu činiju, koja je jedan od njenih omiljenih predmeta.

- Pri uređenju prostora nisam koristila tuđe savete, vodila sam se svojim instinktom, a jedino na čemu sam insistirala jeste udobnost. Veliki ormar poslužio mi je kao pregrada koja odvaja spavaći deo sobe od dnevnog, a sebi sam ispunila želju da stanom dominiraju slike i umetnički predmeti koji mu daju dušu.

Jasmina izuzetno ceni poklone, čuva ih s velikom pažnjom i o njima govori s neskrivenim ponosom. Sitnice koje je donela sa putovanja često u njoj bude drage uspomene.


- Na zidovima su dela nedavno preminulog slikara Cvetka Lainovića, mog velikog prijatelja, koji mi je često dolazio u posetu sa suprugom Ljiljanom. Tu su i slike Save Rakočevića, Bate Mihajlovića i Ljube Popovića, koji je oslikao naslovne strane za moje dve knjige. Čuvam i dve slike mog oca Stanimira Rakića, kao i sestrine ikone. Na ormanu su poređane skulpture moje sestričine, koja je završila Akademiju primenjenih umetnosti. Skulpturu Koke Jankovića Molitva stavila sam na vidno mesto, kao i fotografiju sa  Dobricom Ćosićem, mojim najdražim piscem. Volim da sam okružena uspomenama. Na Tahitiju sam provela nekoliko meseci, pa me na taj period podsećaju razne perle i simpatični poslužavnici koje sam odande dovukla.

Kutija s pismima, koja je dobijala od sestričina Jelene i Natalije dok su bile male, ima posebnu ulogu. Kada je tužna, njih tri ih zajedno iznova čitaju i raduju se. Jasmina je kolica za piće donela čak iz Italije.

-  Ranije sam mnogo više kupovala stvari za kuću nego za sebe, a često sam se i iz inostranstva vraćala s novim delovima pokućstva. Kuhinju sam opremila u žuto-zelenim nijansama, jer me te boje uveseljavaju, a u ostalom delu stana, pa čak i u kupatilu, dominira crvena boja. Nju sam izabrala, jer je ovo za mene godina ljubavi. Objavila sam novi roman Ljubavnici, a nedavno srela i ljubav svog života.

Sve što je napisala nastalo je na malom radnom stolu, na kojem je doskora stajala pisaća mašina. Iako je za nju bila sentimentalno vezana, Jasmina ju je ipak zamenila kompjuterom. Kupila je i laptop, ako se nekim slučajem desi da inspiraciju dobije van kuće.

- Ne pišem o sebi, jer literatura koja prepisuje život nije literatura, ali ipak u mojim knjigama nije sve izmišljeno. Romani su mi na ivici stvarnosti. Pišem u sadašnjem vremenu, o intelektualnom svetu trećeg staleža, koji smeštam u prepoznatljive predele, u Beograd, na Kopaonik ili Crnogorsko primorje, a najčešće opisujem ženske sudbine.

Iako je proputovala gotovo ceo svet, rešila je da ostane verna Beogradu  i baš u njemu stvara, jer se odavno zaljubila u ovaj grad.

- Veliki sam patriota - kaže Jasmina. - Ne bih mogla da živim u nekom drugom gradu. Volim Beograd i Srbiju, jer još nismo u negativnom smislu potpali pod uticaj mundijalizma. Nije nas uhvatio talas u kojem je sve otišlo do đavola, pa i muško-ženski odnosi. Teško je živeti bez ljubavi i čovek treba da se bori za svaku novu, ali i shvati kada je prethodna završena. Lepo je kada imate nekog pored sebe. Moja dela nisu samo ljubavni romani, to su knjige o smislu stvari, sudbinama, strahovima... Moto Ljubavnika glasi: Pošli smo na put, put je bio dug, a nismo ni znali da je bio krug. Bitno mi je da imam krug čitalaca koji su navikli na moj stil pisanja i što niko od njih moju knjigu ne ostavlja napola pročitanu.

Iako se posle razvoda odlučila na samački život, Jasmina nikada nije zažalila zbog toga.

- Pronašla sam ljubav svog života, ali o tome ne volim mnogo da pričam, još uvek ne delimo isti krov nad glavom. Dugo sam bila u braku, pa mi samački život potpuno odgovara. Živeti sam i biti usamljen nije isto. Psihijatri kažu da je najgora samoća udvoje, jezivo je kada ste s nekim, a ne slažete se. Najbolji odnos je možda onaj kakav su imali Sartr i njegova prijateljica Simon de Bovoar, svako od njih je imao svoj stan. Oni su se savršeno razumeli. Istina je da svaki čovek u nekom periodu ima potrebu da se osami, ja ujutro uživam u tome da bar sat vremena provedem u tišini, ispijajući kafu i čaj uz neko voće. Žena s uspešnom karijerom može da ima porodičan život samo ako je uz nju neko ko je dovoljno pametan i tolerantan da je shvati.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u 50. broju magazina Story, 5. septembra 2006. godine.

TAGOVI: Jasmina Ana
makonda-tracker