oproštaj pod velom tajni

NI NAJBLIŽI NISU PRISUSTVOVALI KREMACIJI: Misterija grobnice legendarnog Đuze Stojiljkovića

2

Jedan od najcenjenijih glumaca na ovim prostorima sahranjen je u tajnosti, a skoro godinu dana nakon njegove smrti prijatelji i kolege nisu znali gde mogu da mu zapale sveću

foto: Marina Lopačić Za Kurir
foto: Marina Lopačić Za Kurir

Bard jugoslovenskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je 17. juna 2015. godine u Beogradu, a njegovi ostaci su kremirani u strogoj tajnosti. Tako je bilo i s polaganjem urne, na koje nisu pozvani ni Đuzini najbliži prijatelji.


Glumčeva supruga Dušanka Stojiljković odlučila je da urnu s pepelom položi u grobnicu sa ostacima svojih roditelja Živka i Vere Vranjanac.

 

Grob Đuze Stojiljkovića
foto: Damir Dervišagić

Đuzin prijatelj s klase, kolega i imenjak Vlastimir Vlasta Velisavljević nije prisustvovao ni kremaciji ni polaganju urne, a sasvim slučajno je saznao gde počivaju Đuzini ostaci.


Niko nije znao gde je sahranjen, ali saznalo se. Jedan električar iz Ateljea pratio je Dušanku kad mu je davala 40 dana. Sedeo je pred njenom kućom i čekao da ona krene na groblje. Sad znamo gde je i mogu da odem da mu upalim sveću — rekao je Vlasta pre nekoliko godina za Kurir.

 

Vlastimir Đuza Stojiljković
foto: Marina Lopačić Za Kurir

On je istakao i da čuvenog glumca pred kraj života prijatelji nisu obilazili jer njegova supruga to nije želela.


Obilazio sam ga. Dušanka je zabranila svima da ga posećuju, ali meni nije mogla. Rekao sam onom upravniku: "Nemojte da se šalite, ko meni može da zabrani da vidim Đuzu". Kaže on da su se oni tako sporazumeli s familijom — ispričao je Vlasta tom prilikom.
 

 

makonda-tracker