čudesan

DŽOKER NIJE JEDINA ULOGA KOJOM NAS JE KUPIO ZAUVEK: Ove filmove Hita Ledžera MORATE pogledati što pre

0

Prošlo je tačno 12 godina od tragičnog odlaska jednog od najboljih glumaca njegove generacije, pa se tim povodom podsećamo njegovih najinteresantnijih ostvarenja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Godinama pre nego što je svet „poludeo“ za Džokerom u izvedbi Hoakina Finiksa, jedan drugi Džoker uspeo je da ovog zlikovca iz stripova oživi na način koji ledi krv u žilama i natera nas da jedan superherojski film gledamo sa strahopoštovanjem koje uglavnom prati drame.

 

Hit Endru Ledžer, australijski glumac i režiser muzičkih spotova, počeo je skromno i osvojio svet rolama u tinejdžerskim filmovima i romantičnim komedijama, ali pre svoje tridesete godine uspeo je da dobije beskonačno divljenje planete ― kako običnih filmofila, tako i stručne kritike, kao i Oskara za ulogu Džokera u filmu Mračni vitez. Nažalost, 22. februara 2008. godine Hit Ledžer nije mogao da primi Oskara i uživa u aplauzima svojih kolega. Tog 22. februara bilo je tačno mesec dana od njegove smrti.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Dvadeset i drugog dana januara, kućna pomoćnica i maserka pronašle su glumca bez svesti u njegovom stanu na Menhetnu. Maserka Dajana Volozin pozvala je njegovu prijateljicu Meri-Kejt Olsen, a potom i policiju, da bi na kraju pokušala da izvede kardiopulmonalnu reanimaciju. Nije vredelo ― jedan od najvećih glumaca svoje generacije nije davao znake života.

 

Danas je dobro poznato da mu je glave došla zavisnost od alkohola i opijata, ali značajnu ulogu u njegovom odlasku ima i to koliko je sebe dao ulozi Džokera. U dnevnicima koji su otkriveni nekoliko nakon njegove smrti nalazi se bezbroj crteža i fotografija klovnova, isečaka iz stripova, a na kraju samo jedna reč ― „Zbogom“. Nalazi autopsije pokazali su da nije reč o samoubistvu već o predoziranju, ali ni 12 godina kasnije malo kome je zaista jasno je li glumac popio fatalnu količinu lekova s namerom da okonča svoj život.

 

Iza Ledžera je ostala ćerka Matilda, koju je dobio s glumicom Mišel Vilijams, ožalošćena porodica i prijatelji, ali i brojne uloge u kojima možemo da uživamo i zauvek se sećamo jednog od najvećih.

 

Ovo su samo neke od njih ― bez Džokera u Mračnom vitezu, koji je van svake konkurencije.

 

Planina Broukbek

 

foto: Profimedia

Godinama pre nego što je obukao Džokerovo ljubičasto odelo, Hit Ledžer pokazao nam je sav raskoš svog glumačkog dara u filmu u kojem je igrao pored Džejka Džilenhala. Ledžer je u ulozi rančera Enisa del Mara pokazao sav teret i muku s kojima su se homoseksualci u Americi suočavali čak i u prosvećenom 20. veku.

 

Imaginarijum doktora Parnasusa

 

foto: Profimedia

U danima pre svoje tragične smrti, Ledžer je snimao ovu fantaziju Terija Gilijama. U „Imaginarijumu“ on igra čoveka koji pomaže doktoru Parnasusu da pobedi Đavola, s kojim je prethodno imao prekršen dogovor. Nakon što je glavni glumac preminuo, u preostalim scenama zamenili su ga Kolin Farel, Džoni Dep i Džad Lou.

 

Priča o vitezu

 

foto: Profimedia

Nema ljubitelja filmova o srednjem veku i tadašnjim borbama koji nije gledao put jednog mladića od konjušara do viteza koji osvaja turnire i srce jedne dame, a Ledžer je briljirao u ovoj netipičnoj i prilično zabavnoj priči.

 

Bal monstruma

 

foto: Profimedia

Zanimljiva drama o porodici Grotovski, koju čine tri generacije zatvorskih čuvara, pokazala nam je Ledžera u nešto drugačijoj ulozi u odnosu na one na koje smo navikli, a reč je o ostvarenju koje je Hale Beri donelo Oskara, što je prvo i do danas jedino priznanje Američke akademije filmske umetnosti koje je neka Afroamerikanka dobila za glavnu ulogu.

 

Patriota

 

foto: Profimedia

U ovom ostvarenju Rolanda Emerika, Ledžer igra pored Mela Gibsona, s kojim je na neverovatan način oživeo dane Američke revolucije. Ledžer igra Gabrijela, najstarijeg sina Bendžamina Martina, a ovaj film do danas je jedana od najpoznatijih koji se bavi borbom protiv britanskog kolonijalizma.

 

Braća Grim

 

foto: Profimedia

Ljubitelji bajki posebno će uživati u filmu iz 2005. godini, u kojoj Hit Ledžer i Met Dejmona igraju legendarnu braću Grim i pokušavaju da reše misteriju nestanka dece u jednom seocetu, dok im se putevi ne ukrste sa zlom kraljicom koju glumi Monika Beluči.

 

Kazanova

 

foto: Profimedia

Iste godine izašlo je i ostvarenje Lasea Halstroma koje nam predstavlja život Đakoma Kazanove, legendarnog ljubavnika u čijem se kostimu našao Australijanac Hit Ledžer. On zavodi evropske lepotice sve dok ne sretne ženu imunu na njegov šarm, što na njega deluje kao magnet.

 

 

makonda-tracker