Kad mesite testo, ono će biti još lepše i mekanije ako mu dodate malo ove tečnosti, a to je samo jedna od blagodeti vode u kojoj se kuvao krompir. Biće vam zahvalni čak i vaši kućni ljubimci i biljke!
Krompir je jedna od namirnica koja se verovatno najčešće nađe na našim trpezama jer je on neizostavan sastojak brojnih jela, od čorbi do onih "na viljušku".
Ne samo što spada u jeftinije povrće nego je krompir i zasitan i obiluje hranljivim materijama. Pruža organizmu minerala kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i bakar, odnosno vitamine (najviše iz B kompleksa).
Međutim, veliki deo svojih nutrijenata on ispušta u vodu prilikom kuvanja, a obično tu tečnost prosipamo bez preteranog razmišljanja... i pravimo veliku grešku!
Voda u kojoj se kuvao krompir zapravo može da se iskoristi na razne načine, kako u pripremi drugih jela za vas ili vašeg ljubimca, tako i u domaćinstvu.
Kako upotrebiti vodu u kojoj se kuvao krompir?
1. Za gušću čorbu ili sos
Dok se krompir kuva, od njega se u velikoj meri odvaja skrob – to smo svi do sada primetili.
Međutim, mnogi ne znaju da je taj skrob vrlo snažan zgušnjivač, koji može da se iskoristi ako želite da vam tekstura sosa ili čorbe bude gušća!
Posebno je korisno to što je on ne sadrži gluten, pa može da zameni obično belo prašno u ishrani osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili boluju od celijakije.
2. Za zalivanje
U vodi u kojj se kvuao krompir se pored skroba nalazi i mnogo minerala i vitamina koji mogu da budu korisni vašim biljkama u kući ili dvorištu.
Postoji više načina da se krompir iskoristi kao prirodno đubrivo za sobne i baštenske biljke, a jedan od njih jeste i zalivanje tečnošću u kojoj se kuvao.
Najvažnije je da sačekate da se voda dobro ohladi kako ne biste povredili svoje omiljeno cveće, kao i da to bude tečnost u koju niste dodali so.
3. Prilikom pripreme testa
Verovatno ste primetili da je tečnost u kojoj se kuvao krompir ponekad lepljiva i gušća nego kada kuvate neko drugo povrće, a u kojoj će meri to biti zavisi od odnosa vode i krompira u šerpi.
U svakom slučaju, to je ono što čini vodu u kojoj se kuvao krompir odličnim dodatkom kada mesite testo za bilo koje pecivo koje treba da nadođe. Zahvaljujući skrobu, testo će biti mekše i lakše ćete ga oblikovati.
4. Za pripremu hrane za pse
Ukoliko je vaš ljubimac u poslednje vreme pomalo izgubio apetit kada je reč o suvoj hrani, odličan način da mu pomognete jeste da prelijete hranu za pse vodom u kojoj se kuvao krompir.
Tako će mu biti i sočnija, i prijatnija, i puna hranljivih materija!
5. Za lakše pranje masnoće
Ako treba da operete prilično masne sudove, obavezno ih najpre isperite vodom u kojoj se kuvao krompir.
Tek nakon toga sipajte tečnost za pranje sudova i oribajte ih na uobičajen način i sigurno će vam biti mnogo lakše da se rešite masti.
Kako se čuva voda u kojoj se kuvao krompir?
Posle kuvanja, možete sačuvati ovu tečnost u staklenoj tegli i iskoristiti je u narednim danima. Ona u frižideru može da zadrži svežinu i hranljive materije 6-7 dana, ali je možete i zamrznuti.
Uz to, možete i da je zamrznete u kesi za zamzivač.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?