napredovaće iz dana u dan

Muškatla i u oktobru može da preliva iz saksije! 5 jednostavnih saveta za bujno cvetanje, a najvažniji je – gde stoji

0

Muškatle spadaju u cveće koje zahteva minimum nege i oprostiće vam i ako zaboravite da je zalijete, a ako pratite ove savete, biće raskošne.

Roze muškatle u saksiji
Roze muškatle u saksijifoto: Taras Garkusha/Shutterstock

Muškatla (lat. Pelargonium), poznata još i kao geranijum, pelargonija i belagona, ukras je bez kog gotovo da nema terase tokom leta.


Ovo božanstveno cveće potiče iz Afrike, ali se danas gaji širom sveta zbog svojih delikatnih i raznobojnih cvetića.


Kada je reč o muškatlama, dobra vest je da je prilično jednostavno brinuti o njima i to ne zahteva mnogo novca, vremena ni truda.


Ukoliko želite da cvetaju još duže, primenite neki od ovih trikova i sigurno će vas vaša biljka nagraditi prelepim cvetovima.

  • 1. Idealna pozicija za muškatle


Budući da nam dolaze iz Afrike, muškatle vole toplotu i svetlo, pa će vas na ovakvom mestu sigurno obradovati bujnim cvetanjem. Ne morate da brinete da li je sunce prejako, jer muškatle uživaju u njemu, a napredovaće i ako su u poluhladu.

 

Muškatle mogu da cvetaju još duže i budu otpornije na različitim temperaturama
Muškatle mogu da cvetaju još duže i budu otpornije na različitim temperaturamafoto: Lapa Smile, Shutterstock

Jedino što treba da izbegnete je potpuna senka.

 

  • 2. Dajte muškatli prostor


Kada sadite ovu biljku, kupite najbolji mogući kompost koji možete da pronađete i koristite duboke saksije.


Imajte u vidu da muškatle rastu vrlo brzo i silovito, a da bi se mlade biljke dobro razvijale, potreban im je prostor: oko 20 cm između njih i najbliže biljke.

 

  • 3. Ne zaboravite orezivanje


Kako biste podstakli pojavu novih cvetova, redovno orezujte "istrošeno" cveće, a skraćujte i preterano izrasle grančice da biste održali oblik biljke, najbolje u kasnu zimu ili početkom proleća.

 

  • 4. Bolje je zaliti muškatlu manje nego više


Poznato je da se muškatle ne zalivaju često, osim na najvišim letnjim temperaturama. Da bi cvetale obilno i neprekidno, treba im redovno zalivanje, ali pazite da ne sipate vodu ako je tlo hladno i vlažno.

 

Muškatle su dostupne u raznim bojama
Muškatle su dostupne u raznim bojamafoto: Shutterstock/Pelargonium

Idealno vreme za zalivanje je kada je zemlja topla i suva na dodir, a ukoliko primetite da se zemlja odvojila od saksije hitno je zalijte.


Pri tome, zalivajte samu biljku, već zemlju, a vodite računa i o tome da se dobro ocedi.

 

  • 5. Pažljivo sa đubrenjem


U nezi muškatli koristite tečno đubrivo svake 2-3 nedelje tokom sezone rasta i pri tome budite veoma oprezni. Ako preterate s prihranom, dobićete vrlo bujno lišće, ali će cvetova ipak biti manje.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovite biljke?

 

makonda-tracker