ovo niste znali

Svi pravimo istu grešku i – lišće zato propada: Saveti baštovana za pravilno zalivanje biljaka po vrućinama

0

Mislimo da na taj način pomažemo biljkama, a zapravo povećavamo rizik da će listovi zadobiti opekotine od sunca.

Zalivanje biljaka zahteva oprez tokom leta
Zalivanje biljaka zahteva oprez tokom letafoto: PhotoJuli86, Shutterstock

Nega biljaka uvek je važna ako želimo da naše bašte budu bujne i bogate, ali je tokom leta, posebno tokom žege i u najvrelijim danima, veoma bitno posvetiti joj posebnu pažnju.


Kada su temperature visoke, sunce jako, a suša duga, cveće može da se ošteti i isuši, pa je pravilno i redovno zalivanje ključno, ali njemui je potrebno pristupiti veoma oprezno.


Jedan iskusni baštovan odlučio je da podeli svoje korisne savete kako bi pomogao svim ljubiteljima biljaka, pa je tako upozorio na čestu grešku prilikom zalivanja biljaka tokom vrućina, piše Mirror.

Tiktoker Samjuel Čarls podelio je, naime, snimak koji je već pogledalo više od 1,1 miliona ljudi na popularnoj mreži, a u njemu objašnjava da je jedna od najvećih grešaka koju možemo da napravimo prskanje lišća biljaka vodom iz creva. Kako je istakao, to može da dovedeo do opekotina.

@samuelshome I learnt this watering tip the hard way ☀️💦🌱 #urbangarden #water #sun #urbangardening #fyp #foryou ♬ Dance with Me - Ika

Biljke mogu da zadobiju opekotine kada su previše izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, a kapljice vode nakon zalivanja "fokusiraju" sunčeve zrake na površinu lista, pa može nastati oštećenje. Primetili ste da su vam listovi braonkasti ili žuti i ako sve radite kako treba? Verovatno pravite ovu grešku!


Umesto toga, Samjuel savetuje da zalivate samo vodu i lišće neće biti suvo i oštećeno.
 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovite biljke?

 

makonda-tracker