možda niste znali...

2 znaka pokazuju da ste preterali: Kada ŠEĆER sme da se koristi u negovanju biljaka, a kada može da im naškodi?

0

Verovatno ste čuli da će vam buket cveća trajati duže ako vodi dodate malo šećera ili da se šećerna vodica koristi za zalivanje cveća koje se gaji u saksijama, ali šta je od toga istina?

Šećer može da bude efikasan u određenim slučajevima, dok ponekad može da napravi veliki problem biljkama
Šećer može da bude efikasan u određenim slučajevima, dok ponekad može da napravi veliki problem biljkamafoto: Shutterstock / Maya Afzaal

Zašto je biljkama potreban šećer?


Sve počinje fotosintezom – biljke preko sunca dobijaju potrebnu energiju, a u kombinaciji s ugljen-dioksidom i vodom, hloroplasti mogu da metabolišu ugljen-dioksid i stvaraju ugljene hidrate.


Biljke zatim koriste ove ugljene hidrate da ojačaju koren, nove proteine ili uopšte za skladištenje.


Na osnovu procesa fotosinteze pri izlaganju cveća suncu, često se predlaže upotreba šećera jer se veruje da, pošto biljke mogu da proizvode šećere, on treba da bude dodatna korist pri zalivanju. Međutim, još uvek ne postoji relevantna studija koja dokazuje vezu između upotrebe šećera i rasta biljke.

Zapravo, kako navodi portal My Plantin, šećer pomaže biljkama samo ukoliko dolazi iz same biljke – odnosno koriste im njihovi šećeri, stvoreni fotosintezom. Zahvaljujući njima, lišće je zdravo i rast se podstiče prirodno i glatko, što nećemo postići upotrebom običnog šećera.

 

Begonije možete đubriti i domaćim sredstvima, ali sa šećernom vodicom budite oprezni
Begonije možete đubriti i domaćim sredstvima, ali sa šećernom vodicom budite opreznifoto: Razumhelen, Shutterstock

Može li šećerna voda da našteti biljkama?


Sada kada znamo da primena šećera pri zalivanju neće pomoći biljkama da napreduju, moramo da razmotrimo postoji li potencijalna šteta.

 

Prvi takav efekat koji je većina studija otkrila jeste da šećer može da smanji sposobnost biljaka da apsorbuju vodu. Može delovati samo kao privremeni pojačivač energije, ali se ništa drugo neće dogoditi kasnije.


Kada možemo, a kada nikako ne smemo da koristimo šećer?


Ipak, postoje slučajevi u kojima šećer može biti koristan za biljke.
Kada primetimo da je biljka pred uvenućem, možemo da dodamo šećer jer saharoza, pored toga što pruža energiju, efikasnije koristi azot iz zemljišta uz pomoć mikroorganizama.

 

Saksijsko cveće ne treba zalivati šećernom vodicom ako je zdravo i bujno
Saksijsko cveće ne treba zalivati šećernom vodicom ako je zdravo i bujnofoto: Shuterstock

Ukoliko se biljka normalno razvija, izgleda bujno i jako i ima zdravu zelenu boju, šećer joj nije potreban i može više da joj naškodi nego da joj koristi – korenje može da se "začepi", a unos vode koji je biljka već uspostavila biće poremećen.


Znaci da ste preterali sa šećerom su:

 

  • bilo kakvo neobjašnjivo uvenuće i
  • žuto lišće iako biljka ima dovoljno hrane.


Bilo koji od ovih signala poručuje da ostavite biljku na miru i ne koristite šećer. Ako nije pokvareno, nema potrebe popravljati nešto, zar ne?

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovito bilje?

 

makonda-tracker