saveti

3 greške koje najčešće pravimo prilikom pranja garderobe: Mogu da unište ne samo odeću, nego i veš-mašinu

0

Na prvi pogled, pranje veša može da izgleda prilično jednostavno - ali stručnjak za veš mašinu tvrdi da pojedine greške mogu skupo da nas koštaju 

NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM PRANJA VEŠA
NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM PRANJA VEŠA foto: Shutterstock / Denis Klimov 30

Korišćenje raznih kućnih aparata olakšava nam svakodnevni život, a veš-mašina je jedan od uređaja bez kojih je teško i zamosliti dan. Ovo je naročito važno za one porodice koje imaju više članova i u kojima ovaj uređaj radi govoto svakog dana.

 

Stručnjaci su se bavili najčešćim greškama zbog kojih dolazi do kvarenja veš-mašina, ali i onih koje pravimo, a zbog kojih nam veš nije opran onako kako bi trebalo.

 

Evo na koje stvari treba da obratite pažnju kada je korišćenje mašine i pranje veša u pitanju.

 

 

Natali Hitčins, žena koja je godinama radila u prodavnici gde se prodaje bela tehnika tvrdi da ima pet ključnih pravila koja vam mogu pomoći da sačuvate vek trajanja vaše veš-mašine.

 

1. Proverite džepove

 

Budite oprezni kada stavljate stvari u mašinu za pranje veša. Mnogi ljudi često ne obrate pažnju na predmete kao što su novčići i žice grudnjaka, koje mogu da ispadnu tokom pranja i zaglave se između unutrašnjeg i spoljašnjeg bubnja. Uvek proverite džepove pre nego što ubacite odeću na pranje  da biste izbegli da se sitniš slučajno zaglavi u mašini.

 

Grudnjake stavite u kesu za veš kako biste izbegli da se pohabaju i da im žice izvire napolje i naprave probleme.

KAKO SE PRAVILNO ODRŽAVA VEŠ MAŠINA?
KAKO SE PRAVILNO ODRŽAVA VEŠ MAŠINA?foto: Monkey Business Images, Shutterstock

2. Ne pretrpavajte veš-mašinu

 

Ako vam se nakupilo dosta veša, možda vam se čini da ćete brže završiti s pranjem ako sve potrpate u jednu mašinu. Ipak, to nije baš tako. U tom slučaju može doći do kvara mašine, a u najmanju ruku veš se neće dobro oprati, ali i ocediti.

 

Stavljanje teških stvari kao što su kućni ogrtači i veliki peškiri može prouzrokovati više štete nego koristi. Pošto oni upijaju mnogo vode, to može prouzrokovati neravnomerno okretanje bubnja vaše mašine za pranje veša jer težina nije izbalansirana.

 

3. Neredovno čišćenje kamenca 

 

Ako je voda u vašem kraju tvrda znajte da će se to veoma loše odraziti na vek trajanja vaše mašine. Potrebno je da povremeno očistite mašinu od kamenca. Koristite specijalne tablete, ili mešavinu sode bikarbone i limuntursa ili sirćeta da uklonite kamenac koji se ne vidi golim okom, a definitvno ga ima u vašem bubnju za mašinu za pranje veša.

 

Nakupljen kamenac u mašini za pranje veša može, u najgorem slučaju, da spreči efikasan rad filtera i pumpe za odvod vode.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako se zaštiti od internet prevare?

 

makonda-tracker