deluje

Sipajte ovo u veš-mašinu i dobićete mekanu odeću bez hemikalija: 3 skoro besplatne i moćne zamene za kupovni OMEKŠIVAČ

0

Uobičajeni kupovni omekšivači nisu jedino sredstvo uz koje će vam odeća biti mekša, blistavija i udobnija već ih možete zameniti nečim s ovog spiska

Omekšivač možete koristiti za džempere, donji veš, ćebad, igračke...
Omekšivač možete koristiti za džempere, donji veš, ćebad, igračke...foto: Krakenimages.com/Shutterstock

Kada je reč o pranju odeće, malo koji proizvod je toliko omiljen kao omekšivači, koji tkaninama pružaju mekoću i božanstven miris.


Ipak, mnogi bi ih radije izbegli zbog hemikalija, a zdravijih opcija je mnogo.

 

Svaku od njih zaista vredi probati, a sjajno je i to što su, za razliku od kupovnog omekšivača, skoro besplatne!

  • Sirće + soda bikarbona


Sigurno ste do sad koristili kombinaciju sode bikarbone i alkoholnog sirćeta na razne načine, budući da ova mešavina ima široku primenu u domaćinstvu, ali jeste li znali da možete da ih koristite i prilikom pranja veša?

 

Soda bikarbona i alkojholno sriće zajedno stvaraju reakciju u kojoj dolazi do nagle pene i olakšava se čišćenje i uklanjanje bakterija
Soda bikarbona i alkojholno sriće zajedno stvaraju reakciju u kojoj dolazi do nagle pene i olakšava se čišćenje i uklanjanje bakterijafoto: EKramar/Shutterstock

Ukoliko imate sistem s punjenjem odozgo, pokrenite ciklus pranja, sačekajte dok se bubanj ne napuni vodom, pa potom dodajte ½ šolje sode bikarbone. Za veš-mašine s prednjim punjenjem, stavlja se ista količina sode bikarbone u fioku za deterdžent.


Možete koristiti i obično ili destilovano belo sirće, tako što ćete dodati ½ šolje sirćeta u fiokicu za omekšivač.


Uz to, ova dva sastojka možete i kombinovati: sipajte 1 šolju sode bikarbone s 6 šoljica sirćeta, pa sipajte ⅓ ove mešavine u jedan ciklus pranja, u odeljak za omekšivač.

 

  • Balzam za kosu


Dobro vam je poznato da je balzam, između ostalog, omekšivač za kosu, pa zašto ga onda ne biste upotrebili i prilikom pranja veša?

 

Balzam za kosu možete sipati i u veš-mašinu
Balzam za kosu možete sipati i u veš-mašinufoto: Irina Bg/Shutterstock

U jednu veću flašu uz pomoć levka sipajte šoljicu vode, pa 3 šolje sirćeta i potom 2 šolje balzama za kosu. Promešajte (ne mućkajte jer će se napraviti prejaka pena), pa sipajte u fioku količinu koju biste odvojili da koristite pravi omekšivač.

 

  • Eterična ulja


Destilovani mirisi koji imaju vrlo koncentrisanu i značajnu količinu aktivnih sastojaka fenomenalno su rešenje ukoliko želite da izbegnete omekšivač.

 

Eterična ulja neretko se koriste u pranju odeće
Eterična ulja neretko se koriste u pranju odećefoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock

Sve što je potrebno jeste da pomešate 2-3 kašike eteričnog ulja po želji s 2 šolje sirćeta i dobro ih promešajte. Ova mešavina može da se koristi kao klasični omekšivač ili da se njom naprska mašina za sušenje pre upotrebe.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trik za pranje plastičnih posuda

 

makonda-tracker