BAREM JEDNU SIGURNO ČISTITE

Za šta NE SMETE da koristite sirće? Ono je SUPEREFIKASNO, ali ove 4 stvari NIKAD nemojte čistiti njime

0

Mada je sirće efikasno sredstvo za čišćenje, postoje 4 stvari koje ne smemo njime čistiti.

Šta ne smete da čistite sirćetom?
Šta ne smete da čistite sirćetom?foto: Aygul Bulte/Shutterstock

Sirće (belo sirće) jeste dobro poznata i vrlo efikasna solucija za čišćenje i može se koristiti u mnogo različitih prilika, nevezano za spremanje hrane.

 

Zapravo, može poslužiti kao jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje, ali za neke stvari u domaćinstvu načiniće više štete nego koristi.

 

Kisela priroda sirćeta dobra je za prljavštinu, masnoću, bilo da je reč o kuhinji, kupatilu ili nekom drugom području kuće, pa čak i u bašti!

 

Ipak, treba znate neke stvari kada čistite sirćetom. 

 

Kako navodi stručnjakinja za čišćenje Sara Demspi sa sajta Myjobquote.co.uk, sirće nikako ne bi trebalo koristiti za čišćenje četiri stvari.

 

 

Šta ne smemo čistiti sirćetom?

 

1. Kamene površine

 

Ako imate kamene površine u domu, nemojte ih čistiti sirćetom, jer ono može oštetiti neke materijale, kao što je mermer. Takođe, može učiniti da neke površine izgube sjaj i da naprave štetu materijalu iznutra.

 

Sara sugeriše da je bolje očistiti ovakve površine krpom ili sunđerom potopljenim u neki blagi deterdžent.

 

2. Mašina za veš

 

Mnogi svoje mašine za veš čiste sirćetom, ali kako se navodi na Express.co.uk, to može samo naštetiti ovom uređaju. Mašina za veš sadrži gumene zaptivke, creva i druge elemente kojima sirće može naštetiti, što kasnije može dovesti do curenja.

 

Navodi se da ne treba da čistimo veš-mašinu sirćetom
Navodi se da ne treba da čistimo veš-mašinu sirćetomfoto: Shutterstock / Alla Aramyan

 

3. Ogledala

 

Čišćenje ogledala sirćetom može delovati kao dobra ideja jer se često tako čiste prozori i druge stvari napravljene od stakla, ali trebalo bi izbegavati ovakvo čišćenje ogledala, jer sirće može da prodre do osnove ogledala, odnosno do dela koji ga čini blistavim. Držite se krpe od mikrofibera i sredstava koji su baš namenjeni čišćenju ogledala.

 

Sirće nije pogodno za čišćenje ogledala
Sirće nije pogodno za čišćenje ogledalafoto: New Africa/Shutterstock

4. Mašine za sudove

 

Dok neki ljudi veruju da sirće čini da se rešimo neprijatnih mirisa, Sara se ne slaže i tvrdi da je bolje koristiti sredstva namenjena za čišćenje mašina za sudove, te da je sirće manje efektno kada je reč o uklanjanju mrlja od vode. Osim toga, može da ošteti gumene delove unutar same mašine, kao što je reč i u mašini za veš.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

PUŠKICE ODLAZE U ISTORIJU, STIŽE MNOGO NAPREDNIJE SREDSTVO! Nemoguće utvrditi da li je zadatak napisao učenik ili telefon?

 

 

 

makonda-tracker