trikovi za domaćinstvo

Možete ih prati, ali budite pažljivi: 5 važnih koraka koje morati ispratiti ako perete PATIKE u mašini za veš

0

Kada peremo patike u mašini za veš, moramo ih zašititi uz odgovarajuće trikove i korake.

Kako oprati patike u veš-mašini?
Kako oprati patike u veš-mašini?foto: Iryna Imago/Shutterstock

Patike možete oprati u veš-mašini, što je nekad i neophodno, jer u suprotnom deluju prljavo, iznošeno i čak i starije nego što jesu.

 

Ako želite da vam patike blistaju punim sjajem, redovno ih održavajte, ali i imajte na umu bitne savete, pošto nije poželjno da ih samo stavite u veš-mašinu i uključite je.

 

Čitajte etiketu 

 

Najpre, obavezno pročitajte etiketu na patikama i vidite da li su pogodne za pranje u mašini. Etiketa sugeriše najbolji način za pranje patika, u zavisnosti od materijala od kog su izrađene.

 

Ako vam se ne preporučuje da ih stavljate u veš-mašinu, niti da ih perete na ruke, probajte starom četkicom za zube da očistite vidljivu prljavštinu, a kao alternativa je dobra i vlažna krpa.

 

 

Pripremite patike

 

Uklonite pertle i istrljajte vidljivu prljavštinu s površine, recimo, četkicom za zube ili nekom većom četkom. Za neke prljavije delove, stavite ih pod mlaz vode. Što bolje pripremite obuću za pranje, mašina će efektnije uraditi "svoj posao".

 

Zaštitite patike

 

Stavite i patike i pertle u vrećicu za pranje veša da ih zaštitite od preteranog "tumbanja" po bubnju mašine. Ako nemate vrećicu, možete da koristite jastučnicu kao alternativu. 

 

Verovatno će biti bučnija mašina, pa možete da stavite i poneki peškir da prigušite te zvuke i manje će se čuti kako patike udaraju u zidove bubnja tokom pranja.

 

Patike stavite u vrećicu i perite ih na hladnijoj temperaturi
Patike stavite u vrećicu i perite ih na hladnijoj temperaturifoto: Shutterstock / Krakenimages.com

Pripremite mašinu

 

Temperatura vode mora biti hladnija kako se boja na patikama ne bi skinula ili izbledela. Dakle, birajte 30 stepeni.

 

Sušenje na vazduhu

 

Najbolje je da ih ostavite da se osuše na vazduhu. Ako ih sušite fenom, možete otopiti lepak s patika, čime će se potencijalno brže raspasti. Stavite ih na neko toplije mesto i unutra stavite novine. Tako će se upiti i višak vlage.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kako očistiti bele patike

 

makonda-tracker