iznenadićete se

Što bolje napreduje, to VIŠE PARA privlači! Jednostavan trik uz koji će DRVO NOVCA procvetati ove zime

0

Ova organska prihrana može se iskoristiti za sve kućne biljke, a kod krasule deluje tako što podstiče razvoj cvetova

Jeste li znali da krasula (drvo novca) može da cveta?
Jeste li znali da krasula (drvo novca) može da cveta?foto: viktoriia varvashchenko/Shutterstock

Feng šui gleda pozitivno na biljke i smatra ih važnim za protok i privlačenje pozitivne energije u život, a najvažnijom se smatra jedna – predivna i raskošna krasula.


Poznata još kao "drvo novca" i "sitne pare" , ova biljka poreklom iz Južne Afrike prepoznatljiva je po krupnim, mesnatim, tamnim listovima i debelim granama raznolikog oblika i teksture.


Krasula cveta tokom zime i sve do proleća, kada je krase prelepi beli i sitni cvetovi, a najbolje je da bude posađena u mešavinu peska, šumskog humusa, zemlje za cveće, uz malo sitnog šljunka. Njeni cvetovi simbol su napretka i obilja, a veruje se da što krasula bolje raste i napreduje – to više sreće i novca donosi u život.

 

Krasula (drvo novca) spada u omiljene feng šui biljke
Krasula (drvo novca) spada u omiljene feng šui biljkefoto: pjatnica/Shutterstock

Na sreću onih koji nisu mnogo pažljivi prema svojim biljkama, krasula nije komplikovana za održavanje – dovoljno je zaliti je jednom u dve nedelje i staviti je na svetlo mesto.


Čime prihranjivati krasulu?


Idealno je hraniti ga prirodnim sastojcima, s mnogo kalcijuma i fosfora, koji blagotvorno deluju na razvoj korena i nove izdanke.


Najbolji provereni trik za prihranjivanje krasule jeste organsko đubrivo od ljuske jajeta!

 

Zašto je ljuska jajeta korisna za biljke?


Ljuska jajeta može se iskoristiti na mnogo načina, a ona predstavlja tvrdu, zaštitnu i spoljašnju opnu jajeta i uglavnom se sastoji od kalcijum karbonata, hemijskog jedinjenja koje pripada grupi neorganskih soli.

 

Organska prihrana za biljke od ljuske jajeta dokazano je efikasna zbog obilja minerala, pre svega kalcijuma
Organska prihrana za biljke od ljuske jajeta dokazano je efikasna zbog obilja minerala, pre svega kalcijumafoto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Ostatak čine proteini i brojni minerali, kao što su gvožđe, bakar, mangan, cink, fosfor, hrom i molibden. Sastav ljuske jajeta kalcijum čini u količini od, otprilike, 40 odsto, a pojedini tvrde da ovaj postotak ide i mnogo, mnogo više. Healthline piše da se u jednom gramu ljuske jajeta nalazi 381–401 mg kalcijuma.


Kako se ljuska jajeta koristi za kućne biljke?


Sameljite u mlinu za kafu ljuske, pa uzmite jednu kašiku ovog praha. Tome dodajte jednu kašiku zemlje, mlevenu koru banane i kašičicu šećera, pa dobro promešajte, stavite u saksiju, pa potom zalijte krasulu.


Šta još treba znati o negovanju krasule?


Krasula ne može da podnese niske temperature, posebno ispod nule, pa joj treba menjati mesto u skladu s temperaturom. Idealno je da bude u prostoriji u kojoj je oko 10 stepeni, a ako je držite na toplijem mestu ili su letnji meseci, zalivajte je češće.

 

Jeste li znali da krasula (drvo novca) može da cveta?
Jeste li znali da krasula (drvo novca) može da cveta?foto: Tulen/Shutterstock

Ona se ne zaliva mnogo čak ni u periodu cvetanja jer pripada porodici kaktusa, a najbolje je da obratite oažnju na to da li je zemlja potpuno suva.


Feng šui stručnjaci preporučuju da je držite u blizini ulaznih vrata, i to s desne strane, što je savršena pozicija za privlačenje novca.

 

 

makonda-tracker