obratite pažnju

Kako da vam traju duže & budu sveže? Saveti za čuvanje i negu LALA u vazi

0

Lale su predivno cveće čiju postojanost možete produžiti uz primenu važnih saveta.

Kako da vam lale duže traju i budu sveže?
Kako da vam lale duže traju i budu sveže?foto: Shutterstock/New Africa

Lale su mnogima omiljeni vesnici proleća! Za mnoge ovo je omiljen cvet u domu, ali važno je znati na koji način treba da ih negujemo, kako bi što duže ostale lepe, uspravne i sveže.

 

Bitno je menjati vodu redovno, svaki drugi dan, ali postoji još nekoliko bitnih trikova.

 

Pre nego što stavite lale u vazu, još jednom posecite osnovu stabljike oštrim nože, oko 1,5 centimetar (može i dijagonalno). To će povećati dotok vode do cveta, tako da ostane svež i ne uvene brzo.

 

Lale su "veoma žedno" cveće, pa morate proveravati nivo vode u vazi svakog dana. Zapravo, čim se nivo vode smanji, treba je doliti.

Nemojte dozvoliti da vam lale budu u vodi koja ne pokriva deo stabljike, ali nemojte sipati ni previše vode, dovoljno je da malo pokrijete.

 

Lale držite u hladnoj sobi.

 

Možete čak staviti i kockicu leda u vodu, kako bi voda bila hladnija. Stavljajte po jednu svaki dan. Neki stavljaju i bakarni novčić direktno u vodu.

 

Držite ih što dalje od izvora toplote, uključujući direktnu svetlost, radijatore, lampe, televizor i ostalu elektroniku.

 

Lale držite na hladnom mestu, daleko od izvora toplote i svetlosti
Lale držite na hladnom mestu, daleko od izvora toplote i svetlostifoto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Uz dobru negu, lale bi trebalo da traju oko sedam dana.

 

Neki stručnjaci preporučuju da dodate u vodu i malo šećera ili malo sirćeta, kako biste lalama osigurali uspravnost i hranljive materije, a neki sipaju i malo limunovog soka da bi voda ostala duže svežija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kako da negujete potos, biljku koja privlači novac

 

makonda-tracker