čudo prirode

Ovih dana Srbi ističu MOĆAN SIMBOL: Priča o Natalijinoj ramondi, čudesnom cvetu koji se nosi svakog novembra

0

Koja se priča krije iza ljubičastog cveta koji se nosi na amblemu u nedelji pre Dana primirja?

Premijerka Ana Brnabić, kao i veliki broj političara, proteklih dana je nosila Natalijinu ramondu, u susret Danu primirja u Prvom svetskom ratu
Premijerka Ana Brnabić, kao i veliki broj političara, proteklih dana je nosila Natalijinu ramondu, u susret Danu primirja u Prvom svetskom ratufoto: M.A./ATAImages

Proteklih dana, mnogo ličnosti koje viđamo u javnom prostoru, pre svega političara, nosilo je na reveru amblem koji je i dalje pomalo nepoznat mnogima.


U pitanju je simbol koji se sastoji od motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka, odnosno zeleno-crne trake, koja uokviruje ljubičasti cvet.


Preporuka je da se amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi jedno od najznačajnijih praznika u godini – Danu primirja u Prvom svetskom ratu, kao i na sam 11. novembar, dan kada se praznuje neradno i obeležava sećanje na pobedu i veliko stradanje srpske vojske.

Šta je Natalijina ramonda?


Stilizovani cvet sveteloljubičaste boje zapravo je Natalijina ramonda (lat. Ramonda nathaliae), poznata još kao cvet feniks.


Reč je o endemskoj biljci centralnog Balkana, koja pripadi porodici Gesneriaceae, a veruje se da je najverovatnije afričkog porekla, budući da je ostatak suptropske flore Evrope i Mediterana.

 

Natalijina ramonda, simbol koji se nosi na reveru i nedelju pred Dan primirja i na sam praznik
Natalijina ramonda, simbol koji se nosi na reveru i nedelju pred Dan primirja i na sam praznikfoto: Wikimedia Commons, Meda11

Natalijina ramonda otkrivena je 1884. godine, kada ju je pronašao dvorski lekar kralja Milana Obrenovića dr Sava Petrović, a potom je ovu vrstu upisao sa čuvenim Josifom Pančićem.


Cvet je ime dobio po kraljici Nataliji Obrenović, danas jednoj od najvoljenijih kraljica u srpskoj istoriji.


Ova ugrožena i retka vrsta raste na vrlo nepristupačnim mestima, najčešće u klisurama i na krečnjačkim stenama gde je suvo i hladno.


Najzanimljivije u vezi s njom je priča o tome kako je nazvana "cvetom feniksom" ili "balkanskim feniksom". Naime, uz to što je interesantna zbog svoje izdržljivosti u surovim uslovima i kao jedna od drevnih vrsta, Natalijina ramonda ima svojstvo koje je utvrđeno kod samo 30 od preko 300.000 poznatih cvetnica.

 

Natalija ramonda poznata je i kao 'balkanski feniks'
Natalija ramonda poznata je i kao "balkanski feniks"foto: RukiMedia/Shutterstock

Simbolika iza Natalijine ramonde


Botaničar Pavel Černjavski navodno je davne 1928. godine sličano prosuo vodu u herbarijum, u kome se nalazila osušena Natalijina ramonda. Ona je nakon toga – na veliko iznenađenje – oživela!


Njena supermoć je, naime, anabioza, izraz koji se koristi da označi sposobnost vraćanja u život posle prividne smrti usled nepovoljnih uslova života. Baš kao i srpska vojska i srpski narod nakon Prvog svetskog rata, ona se i posle najvećeg pada rađa ponovo i nastavlja dalje.

 

Inače, Natalijinu ramondu mnogi mešaju sa srpskom ramondom (lat. Ramonda serbica), ali je drugi cvet pronađen u Rtnju, kada Pančić nije bio siguran raste li ta biljka još negde.

 

BONUS VIDEO

Natalijina ramonda je biljka vaskrsnica: Sve o simbolu Dana primirja u Prvom svetskom ratu

 

makonda-tracker