zimski saveti

Spoljašnje vreme dosta utiče na njih, a jako je bitna caka sa zalivanjem: Kako da negujete svoje sobne biljke zimi?

0

Kućne biljke nisu imune na izazove koje im donose zima i hladno vreme, iako žive u vašem domu.

Kako je najbolje da se sobne biljke neguju tokom zime?
Kako je najbolje da se sobne biljke neguju tokom zime? foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Na sobne biljke, bilo da se radi o standardnim kućnim biljkama ili o biljkama koje ste samo doneli u zatvorenu prostoriju da prezime, može uticati nekoliko faktora zimskog stresa.

 

To se odnosi na temperature koje variraju od dnevne toplote do večernje hladnoće, suv vazduh i kratke dane koji smanjuju količinu svetlosti koju biljke primaju.

 

Zato bi trebalo da posebno obratite pažnju na neke stvari tokom zimskih dana.

 

Prilagodite rutinu zalivanja

 

Zalivanje biljke, Zalivanje cveća, Zalivanje, Zalivanje biljaka
foto: Vladimirova Julia/Shutterstock

Možda zvuči čudno, ali većini sobnih biljaka je potrebno manje vode tokom zime. Iako je istina da je zimski vazduh suvlji, biljke doživljavaju sporiji rast tokom hladnijih meseci; neke se čak i potpuno uspavaju. Zbog toga je biljkama potrebno manje vode da bi bile hidrirane, a prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena.

 

Promenite nivo vlažnosti

 

Nizak nivo vlažnosti može biti najveća prepreka koju sobne biljke moraju da savladaju tokom zime. Nivo vlažnosti u grejanim domovima može pasti na 10 do 20 procenata zimi, a biljke preferiraju nivo od oko 50 procenata. Ako imate ovlaživač vazduha u svom domu, premestite svoje biljke na mesto gde će uživati u njegovim prednostima.

 

Obratite pažnju na temperaturu

 

Većina biljaka, poput ljudi, oseća se prijatno na dnevnim temperaturama od oko 25 setepeni kao i noćnim oko 10 stepeni.

 

A da biste to obezbedili vašim biljkama, držite ih dalje od promaje i izvora toplote kao što su radijatori, pećnice, kamini i elektronski uređaji.

 

Pratite Sunce

 

Ne samo da ima manje sati sunčeve svetlosti tokom zime, već i zraci dolaze pod manjim uglom. Možda ćete morati da premestite svoje kućne biljke na svetlije mesto ili čak uzmete i neko dodatno svetlo.

 

Dobro mesto može da predstavlja prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji ostaje sunčan tokom celog dana. Međutim, nemojte pomerati biljke preblizu mraznog prozora jer ni to nije dobro po njih.

 

Stavite svoje sobne biljke na dijetu

 

Većini sobnih biljaka zimi nije potrebno nikakvo đubrivo jer ne rastu tako aktivno. Ako ih sada hranite, samo ćete poremetiti njihov prirodni ciklus, pa prestanite da ih hranite do ranog proleća.

 

Kada počnete da vidite znake novog rasta ili se čini da postojeći listovi zeleni, nastavite sa đubrenjem da biste im dali podsticaj za sezonu rasta.

 

Neke tropske biljke, posebno penjačice ili prikolice, rastu prilično aktivno tokom cele zime. One mogu zahtevati malo hranjenja, ali ne u velikim količinama.

 

Bonus video: 

 

 

Glossy tim - The Spurce 

 

 

makonda-tracker