detaljno uputstvo

Kako se pravilno neguje Božićna zvezda? Ako poslušate OVE SAVETE, može vam trajati i cvetati godinama

0

Jedna od najdekorativnijih biljaka, Poinsetia, poznatija kao Božićna zvezda krasi brojne domove tokom praznika 

KAKO DA VAM BOŽIĆNA ZVEZDA TRAJE GODINAMA ?
KAKO DA VAM BOŽIĆNA ZVEZDA TRAJE GODINAMA ? foto: New Africa/Shutterstock

Ukoliko volite pravo cveće i jedva čekate da se na pijacama pojave prve Božićne zvezde, pa ih oduševljeno kupujete i nosite kući, onda sigurno znate i da njih ni malo nije lako sačuvati.

 

Da ne biste svake godine kupovali novu biljku potrebno je da uradite sve onako kako iskusni cvećari savetuju i biljka će tokom cele godine biti lepa, zelena, zdrava, a kad dođe jesen, počeće da izbacuje i prve cvetove.

 

Listići prebojeni crvenom bojom ubrzo bi trebali da preplave celu biljku, a evo uputstva kako da je sačuvate tako da vam do naredne sezone ostane lepa i zelena. 

 

 

Kad božićna zvezda precveta, treba je premestiti u malo hladniju sobu i prestati sa zalivanjem. Međutim, posle perioda mirovanja, ova cvetnica će biti spremna za novu sezonu ako je budete ispravno negovali.

 

U periodu cvetanja je treba držati u prostoriji koja nije pretopla, a temperatura koju najviše voli je 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvetati. Traži najsvetlijemesto (na prozoru) i vlažan vazduh,a to se odnosi na centralno grejanje gde je temperatura viša.

 

Kad precveta odnosno kad joj brakteje otpadnu, biljku možete premestiti u malo hladniju sobu, najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C. Tada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje. U aprilu biljku treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska.

 

KAKO SE ODRŽAVA BOŽIĆNA ZVEZDA
KAKO SE ODRŽAVA BOŽIĆNA ZVEZDA foto: PinkCoffee Studio/Shutterstock

 

Pre nego što odlučite da je presadite potrebno je da grane skratite na nekin 10 cm, a potom mesta gde ste sekli pospete voskom sveće, kako bi se "rane" zatvorile.

 

Nakon presađivanja držite je na toplom, osvetljenom mestu, na prozoru najbolje i povremeno zalijte mlakom vodom. 

 

Tokom leta je možete držati na terasi, na sunčanom mestu i važno je da je prehranjujete svake dve nedelje. Do jeseni će da olista, a već s prvih hladnijim danima će se pojaviti novi pupoljci i biljka će krenuti da daje cvetove. 

 

NEGA BOŽIĆNE ZVEZDE
NEGA BOŽIĆNE ZVEZDEfoto: Ostanina Anna/Shutterstock

 

Ukoliko ne cveta, pokušajte sledeće. Pokrijte celu biljku kutijom, tako da ostane u mraku. Držite je tako 7 dana i pogledajte da li je krenula da daje cvetove. Ako nije pokrijete je još 7 dana ili je stavite negde u ormar gde nema svetlosti.Nakon toga bi trebalo da se pojave cvetovi. 

 

Bonus video:

 

Koja biljka je bolja od antidepresiva? 

 

makonda-tracker