super trikovi

Kako ukloniti nalepnice sa plastike i staklenih tegli? 4 metode koje će učiniti da lepak nestane bez ribanja i muke

0

Primenite sledeće trikove i gledajte kako papir nestaje sa vaših plastičnih i staklenih posuda 

foto: Shutterstock / Rebeca Bolanos
foto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Prilikom kupovine dečijih igračaka, posuda za hranu, saksija često se na njima nalaze nalepnice, koje je ponekad veoma teško ukloniti, a da pri tom ne oštetite plastiku. 

 

Ništa mnogo bolja situacija nije ni kada su staklene, iskorišćene tegle u pitanju. Njih možete reciklirati tako što ćete ih dobro oprati, a potom sterilisati i ponovo iskoristiti za neku od slatkih ili slanih pikanterija.

 

Ako želite da sebi olakšate čišćenje plastike i stakla od nalepnica posluštajete sledeća 4 saveta i nestaće kao rukom odnešene.

 

 

 

Fen za kosu

 

Uključite fen da duva toplo, a onda ga usmerite ka nalepnici i držite sve dok ne vidite da je popustio lepak koji drži nalepnicu zalepljenom. Tada je dovoljno da je lagano odlepite, a ostatak lepka skinete alkoholom ili tečnim deterdžentom za pranje sudova. Ovo se može primeniti i na staklo i na plastiku. 

 

Vruća voda i sapun

 

U šerpu stavite vodu da provri, pa kad se samo malo prohladi dodajte nekoliko kapi tečnog sapuna u nju. Uronite teglu ili neki drugi predmet na kom je nalepnica u nju i nakon 10 sekundi izvadite. Uzmite grubu stranu sunđera i istrljajte nalepnicu. 

Kako skinuti nalepnicu s tegle
Kako skinuti nalepnicu s tegle foto: Shutterstock / New Africa

 

Maslinovo ulje

 

Ovaj trik primenite samo na staklu, a plastiku prvo isprobajte na nekom mestu gde nije vidljivo, jer masnoća nekada može da se upije u plastiku i da ostavi fleke. Prvo uklonite nalepnicu rukom, a onda natopite mesto uljem i ostavite da malo odstoji. Zatim uzmite malo vode i sapun i istrljajte mesto gde je bila zalepljena nalepnica. 

 

Alkoholno sirće

 

Postupak je isti kao i za maslinovo ulje. Nalepnicu prvo uklonite rukama koliko možete, naprskajte sirće, ostavite da odstoji, pa lagano odlepite. Na kraju prebrišite vlažnom, pa suvom krpom i površina bi trebalo da bude čista i blistava. 

 

Bonus video:

 

Oprez, zaleđeno staklo nikad ne polivajte vrućom vodom 

 

 

makonda-tracker