super saveti

Za šta se (NE)SME koristiti VRELA VODA? Savršena za čišćenja odvoda, mrlja od hrane, ali na ovo je ne sipajte NIKADA

0

Neke nečistoće ćete jednostavno ukloniti tako što ćete prokuvati vodu i njome je popariti, ali u jednm mnogi greše

foto: Shutterstock / Aleksei Isachenko
foto: Shutterstock / Aleksei Isachenko

Vrela voda može da bude vaš saveznik u čišćenju kuće, otpušavanju zapušenih odvoda, uklanjanju mrlja od hrane i tome slično. Ipak, nije baš uvek sve tako jednostavno.

 

Vrela voda ponekad može naneti više štete nego koristi, a iz najbolje namere često grešimo. Ukoliko imate tkaninu koja ne podnosi visoke temperature, potapanje u vrelu vodu je može uništiti i to nije sve. U nastavku teksta pročitajte na šta vrelu vodu nikada ne treba da posipate.

 

 

Evo na koje sve načine možete koristiti ključalu vodu i kakav efekat će imati:

 

Čićšenje nakita od srebra

 

Dodajte sodu bikarbonu, so i sirće u aluminijumsku posudu i na kraju ključalu vodu. Potopite srebro u rastvor oko 30 sekundi, a srebrninu koja je postala veoma tamna ostavite još duže. Na kraju, dobro osušite i obrišite čistom krpom.

 

Uklonite neprijatne mirise iz kuhinje 


Nakon kuvanja, prostor često poprima mirise određenih namirnica. Prokuvajte vodu u velikom nepokrivenom loncu. Dodajte limunovu koricu i pustite da voda ispari. Možete dodati cimet ili karanfilić.

 

Ključala voda je saveznik u kuhinji svake domaćice
Ključala voda je saveznik u kuhinji svake domaćice foto: Shutterstock / Gorloff-KV

 

Čišćenje mikrotalasne pećnice


Voda će pomoći u čišćenju čak i najtvrdokornijih ostataka hrane u mikrotalasnoj pećnici. Dodajte limunov sok u šolju vode. Zagrejte šolju i pustite da voda ispari u mikrotalasnoj. Kada para rastvori mrlje, biće vam lakše da ih očistite.

 

Otčepljivanje cevi


Jake hemikalije mogu biti efikasan način za čišćenje začepljenih odvoda, ali mogu izazvati koroziju cevi. Najprirodniji način je upotreba ključale vode za metalne cevi.

 

Uklanjanje korova

 

Ekološki prihvatljiv način da se oslobodite korova koji viri iz pukotina na trotoaru je svakako ključala voda. Prokuvajte dosta vode i prelijte je preko korova. Izvucite ga kada se voda ohladi. Ako ne uspe, što je čest slučaj kod korova sa dugim korenom, ponovite postupak.

 

Ključala voda primena
Ključala voda primena foto: Shutterstock / New Africa

 

Voda i sirće protiv kamenca


Lonci i šerpe su često puni ostataka kamenca. U njih stavite jednak odnos sirćeta i vode i prokuvajte. Nakon toga, isperite i posuđe će vratiti stari sjaj.

 

Kada ne treba koristiti ključalu vodu?

 

Nikada ne koristite vrelu vodu za određene mrlje, kao što je krv. Za neke mrlje od hrane, ključala voda može pomoći, ali ne i za osetljive tkanine. Dodajte kipuću vodu na zaprljani deo tepiha ili tkanine i istrljajte sunđerom.

 

Bonus video:

 

Kako ukloniti fleke od vode sa nameštaja? 

 

makonda-tracker