super trik

Kako ukloniti ogrebotine sa stakla? Keramička ploča, ogledalo, ekran telefona - blistaće kao novi

0

Ako ste slučajno zagrebali prozor, ogledalo ili staklni sto ne brinite, ima mu spasa i vrlo je jednostavno

Kako ukoniti ogrebotine sa stakla?
Kako ukoniti ogrebotine sa stakla? foto: Shutterstock / brizmaker

U svakom domu postoji veliki broj površina koje su izrađene od raznih materijala koji su podložni oštećenjima. Među njima su drvene površine, laminati, plastika, ali i staklo.

 

Ukoliko i vi imate u svojoj kući neki predmet od stakla koji je oštećen, ima linijie i izgreban je nekim oštrim predmetom nemojte da ga bacate. Sve ogrebotine mogu nestati samo je potrebno da sledite ove savete.

 

Biće vam potrebno malo strpljenja i vremena, ali rezultati će biti takvi da ćete biti zadovoljni i srećni što ste ih isprobali

 


Najlakše se uklanjaju ogrebotine sa staklenih površina koje imaju niži nivo tvrdoće od materijala koje biste koristili za uklanjanje ogrebotina, kao što su cerijum oksid ili jedinjenja za poliranje. Na sreću, većina stakla u vašem domu spada u ovu kategoriju.


Većina staklenih predmeta, kao što su prozori, ogledala i stakleni stolovi, često se mogu 'spasiti' poliranjem ako imaju manje ogrebotine, kaže Stekel.

Međutim, kaljeno ili sigurnosno staklo, kao i staklo sa specijalnim premazima, obično su zahtevnije za popravku, zbog povećane tvrdoće i posebnih svojstava.

 

 Ako pokušavate da uklonite ogrebotinu sa obložene staklene površine, najbolje je da kontaktirate profesionalca da proceni štetu pre nego što počnete. Preskakanje ovog koraka može dovesti do oštećenja predmeta i još skuplje popravke.

 

Šta uraditi ako ste izgrebali staklenu ploču?
Šta uraditi ako ste izgrebali staklenu ploču?foto: NavinTar/Shutterstoc

 

Pre nego što pokušate da uklonite ogrebotine sa staklene površine, pripremite sledeće alate i pribor: Cerijum oksid (poznat i kao prašak za poliranje zlatara), meke krpe ili peškiri od mikrovlakana i mešavinu sode bikarbone i vode.

 

Cerijum oksid, je najbolja opcija kada je u pitanju poliranje ogrebotina. Takođe savetuje da pri ruci imate nekoliko mekih krpa bez vlakana ili peškir od mikrovlakana. Koristite ih za nanošenje smese za poliranje i efikasno poliranje stakla.

 

Ako biste radije isprobali kućni lek pre nego što pribegnete hemikalijama, jednostavna pasta od sode bikarbone i vode takođe može biti efikasna na izgrebanim staklenim površinama.

 

Napravite pastu od sode bikarbone
Napravite pastu od sode bikarbone foto: Naviya/Shutterstock

 

Kako ukloniti ogrebotine sa staklenih prozora?


Čišćenje prozorskog stakla pogrešnim materijalima može izazvati ogrebotine (pazite sa papirnim ubrusima, koji mogu uzrokovati male linije koje je teško ukloniti). Ako primetite ogrebotinu, temeljno očistite staklo da biste bili sigurni da nema prljavštine ili ostataka koji čine ogrebotinu još gorom.

 

Zatim nanesite smesu za poliranje stakla, kao što je cerijum oksid, na meku krpu i nežno ispolirajte izgrebano područje kružnim pokretima. Održavajte smešu vlažnom da biste sprečili prekomerno trenje i redovno proveravajte napredak. Po potrebi dodajte smesu i ponovite postupak. Završite tako što ćete ponovo očistiti prozor da biste uklonili preostalu masu za poliranje i obrišite ga čistom krpom od mikrovlakana.

 

Kako ukloniti ogrebotine sa stakla?
Kako ukloniti ogrebotine sa stakla? foto: VGstockstudio/Shutterstock

 

Gore navedeni koraci bi trebalo da funkcionišu na većini drugih staklenih površina u vašem domu, bilo da je u pitanju ogledalo ili stakleni stočić za kafu.

 

Kako ukloniti ogrebotine sa staklokeramičke ploče?


Staklena ploča za kuvanje je jedna od površina koje se veoma lako mogu oštetiti. Na sreću, noviji staklokeramički modeli imaju tehnologiju otpornu na ogrebotine koja ih duže održava u boljem stanju, ali ništa nije zaista otporno na ogrebotine.

 

Ako primetite liniju ili dve na šporetu, možete to popraviti pastom od sode bikarbone i vode. Da biste uklonili ogrebotine sa staklenih ploča za kuvanje, prvo se uverite da je površina hladna i čista.

 

Pastom od sode bikarbone uklonite oštećenja sa staklenih površina
Pastom od sode bikarbone uklonite oštećenja sa staklenih površina foto: Shutterstock / brizmaker

 

Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na izgrebano mesto. Nežno utrljajte pastu kružnim pokretima mekom krpom ili sunđerom. Isperite vodom i dobro osušite da biste procenili vidljivost ogrebotine. Ponovite postupak ako je potrebno i razmislite o kontaktiranju profesionalca ako ogrebotine i dalje postoje.

 

Šta učiniti ako ne možete potpuno ukloniti ogrebotinu sa stakla?


Postoje situacije u kojima se šteta ne može u potpunosti popraviti. Ako vam se to dogodi pokušate da promenite svoj pristup: Ponovite proces poliranja koristeći agresivniju smesu za poliranje (ovo može značiti prelazak na hemijsko sredstvo za čišćenje ako ste počeli sa sodom bikarbonom), ali pazite da ne oštetite staklo još više.

 

Bonus video:

 

Zašto zaleđeno staklo ne smemo polivati vrelom vodom?

 

 

 

makonda-tracker