đubrivo

Muškatle će cvetati do kasne jeseni, narcisi će biti raskošni: 5 domaćih i maltene besplatnih prihrana za biljke

0

Kako napraviti moćno domaće đubrivo kojim ćete pomoći svojim biljkama da se oporave i budu bujne?

Zalivanje cveća nije sav posao ako želite bujno cveće na balkonu
Zalivanje cveća nije sav posao ako želite bujno cveće na balkonufoto: Etoilestars/Shutterstock

Leto nam se bliži, sve više vremena provodimo na terasama i u baštama, cveće je svuda oko nas, ali... ne izgleda lepo koliko želite?


Ukoliko ste primetili da vaše muškatle više nisu bujne i pune života kao nekada ili da polako počinju da venu, a redovno ih zalivate i pružate im dovoljno svetlosti, vrlo je moguće da je razlog nedostatak đubrenja.


Većini biljaka su za preživljavanje i napredak potrebni sunčeva svetlost, voda i zemlja, a ovo poslednje je element o kom treba brinuti koliko i ostalim faktorima – ono što je hrana za ljude i životinje, to je tlo za biljke.


Kao što ćete svojoj ishrani dodati vitamina i minerala svaki put kada se ne osećate najbolje, tako je i biljka potrebna prihrana koja će ih ojačati.

 

Prihrana za biljke


Proteklih godina su na internetu sve popularniji starinski saveti naših baka, koji su se pokazali vrlo efikasnima kada je reč o negovanju biljaka, pa se to odnosi i na recepte za "uradi sama" hranu za kućno i baštensko cveće.


Ovo su neki od najpouzdanijih.

 

  • Ljuske jaja

 

Ljuska jajeta može se iskoristiti na mnogo načina, a ona predstavlja tvrdu, zaštitnu i spoljašnju opnu jajeta i uglavnom se sastoji od kalcijum karbonata, hemijskog jedinjenja koje pripada grupi neorganskih soli. Ostatak čine proteini i brojni minerali, kao što su gvožđe, bakar, mangan, cink, fosfor, hrom i molibden. Sastav ljuske jajeta kalcijum čini u količini od, otprilike, 40 odsto, a pojedini tvrde da ovaj postotak ide i mnogo, mnogo više. Healthline piše da se u jednom gramu ljuske jajeta nalazi 381–401 mg kalcijuma.

 

Ljuska jajeta često se koristi kao hrana za biljke
Ljuska jajeta često se koristi kao hrana za biljkefoto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Kako se ljuska jajeta koristi za kućne biljke? Sameljite u mlinu za kafu ljuske, pa uzmite jednu kašiku ovog praha. Tome dodajte jednu kašiku zemlje, mlevenu koru banane i kašičicu šećera, pa dobro promešajte, stavite u saksiju, pa potom zalijte cveće.

 

  • Pokošena trava

 

Ono što se često odbacuje ispostavilo se da ponekad može da bude vrlo korisno, posebno za biljke, a tu spada i pokošena trava. Ona se koristi kao domaće đubrivo za biljke koje stoje i u bašti i u kući, pre svega zbog njenog visokog udela makronutrijenata: azota, fosfora i kalijuma.

 

Trava može da pomogne da se produži vek i kvalitet biljke
Trava može da pomogne da se produži vek i kvalitet biljkefoto: Shutterstock/IKO-studio

Kako se pokošena trava koristi za kućne biljke? Ravnomerno rasporedite iseckanu travu preko donjeg sloja zemlje i prekrijte ih preostalom zemljom. Pošto pokošena trava sadrži 80 posto vode, lako će se raspasti nakon određenog perioda, piše cvećarski blog FNP.

 

  • Kafa

 

Ako imate biljke koje vole kiselinu, kao što su neven, narcis, peršun itd, kafa je obavezno domaće đubrivo na vašoj "baštovanskoj listi".


Kafa može da održava potreban nivo azota i kiseline u ovim biljkama, a najbolje od svega je što je dostupna u svakoj kuhinji!

 

Talog od kafe možete iskoristiti kap prihranu za biljke
Talog od kafe možete iskoristiti kap prihranu za biljkefoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kako se kafa koristi za kućne biljke? Možete talog kafe ravnomerno posuti preko gornjeg sloja zemlje ili ga možete razblažiti u svežoj vodi i time poprskati biljku.

 

  • Banane

 

Banane toliko obožavamo da znamo milion načina da ih iskoristimo u kuhinji, a malo je poznato da ovo voće može da bude izvanredna hrana i vašim kućnim biljkama.


One obiluju kalcijumom, koji podstiče rast korena i dodaje kiseonik zemljištu, a tu su i magnezijum (koji pomaže u fotosintezi), sumpor (koji pomaže biljkama da razviju snažan koren i odbija štetočine), fosfor (koji poboljšava cvetanje i plodonošenje, a pomaže i pri oprašivanju, klijanju semena i u održivosti biljke) i kalijum (koji daje snagu, jača otpornost i pomaže u razvijanju plodova).

 

Kora od banane moćna je domaća prihrana za biljke
Kora od banane moćna je domaća prihrana za biljkefoto: G.Tbov, Shutterstock

Kako se banana koristi za kućne biljke? Iseckajte koru banane na parčiće i poređajte po poslužavniku, pa ostavite da se osuše na suncu ili u toploj rerni. Kad se osuše, sameljite ili ih izmrvite u prah, pa ga zakopajte u zemlju saksijske biljke ili u bašti. Ovakvo đubrivo, inače, najviše prija orhidejama, papratima, bromelijama... Savetuje se da se ovako pripremljeno đubrivo dodaje na nekoliko meseci.

 

 

  • Sirće

 

Alkoholno sirće poznato je po tome što povećava alkalnost u biljkama u saksiji, a uz to drže mrave podalje. Kako piše PNP, sirće može da pomogne da se otarasimo korova, a vrlo je važno da se ono ne sipa direktno u zemlju.
 

Sirće se u domaćinstvu koristi za mnogo toga, pa može i kao domaće đubrivo
Sirće se u domaćinstvu koristi za mnogo toga, pa može i kao domaće đubrivofoto: Alexander Prokopenko/Shutterstock

Kako se sirće koristi za kućne biljke? Razblažite jednu šolju sirćeta u većoj količini sveže vode ( i do 7,5 litara!), pa time zalijte bilje..

 

 

makonda-tracker