korisno

Da li ORHIDEJA sme da se iznosi napolje i šta kad prestane da cveta? Saveti za negu svačije omiljene kućne biljke

0

Kako podstaći cvetanje orhideje i kako da ona ponovo bude bujna i raskošna?

Moljac orhideja (Phalaenopsis)
Moljac orhideja (Phalaenopsis)foto: NANCY AYUMI KUNIHIRO/Shutterstock

Orhideja spada u najlepše kućno cveće i verovatno vam najteže pada kada primetite da su njeni veličanstveni cvetovi nestali.


Kako ističe dr Meri Geritsen, profesorka Univerziteta Stenford koju zovu "šaptačica orhidejama", postoje načini da vaša biljka ostane negovana i ponovo počne da cveta – i to dugo i prekrasno!


Ona, inače, uzgaja ovo cveće još od sedamdesetih i ima bogato iskustvo u brizi o orhidejama u zatvorenom prostoru, a ovo su neke od njenih instrukcija.

 

Orhideja je jedan od najlepših ukrasa svakog doma
Orhideja je jedan od najlepših ukrasa svakog domafoto: Mariia Boiko, Shutterstock

Šta kad orhideja prestane da cveta?


Orhideja bi trebalo da cveta najmanje jednom godišnje, i to nekoliko meeci, a one najkvalitetnije mogu da cvetaju čak i osam do deset meseci u toku godine.
Pratite ovo uputstvo korak po korak i vaša orhideja će ponovo biti raskošna.

 

  • Odrežite stabljiku pri dnu biljke.
  • Stavite biljku u prostoriju koja može da simulira uslove koji će dovesti do ponovnog cetanja.
  • Presadite orhideju u sdrugu saksiju. Nežno je izvadite i oresite staru zemlju, pa sterilnim makazama ili skalpelom odrežite mrtvo korenje.
  • Ne presađujte je u veću saksiju jer orhideje to "ne vole" i preferiraju da im korenje bude "natrpano" u manjem prostoru
  • Stavite je u novu saksiju iste veličine kao što je bila stara i držite listove i stabljiku tako da korenje visi iznad dna saksije. Dodajte novu zemlju i nežno pomešajte delove oko korenja da bi se čvrsto držalo.
  • To bi trebalo da bude pad dnevne temperature od najmanje 10 stepeni tokom noći.
  • Najbolje je da to bude pored prozora. Kada sunce zađe, temperatura će pasti, a hladnoća će stimulisati ponovno cvetanje.
  • Držite je podalje od oštre i direktne sunčeve svetlosti.
  • Prozori okrenuti prema severu obično ne dobijaju dovoljno svetlosti da bi zadovoljili orhideju, osim ako je zgrada prekoputa bela ili od sjajnog materijala i s mnogo stakala, kako bi se svetlo reflektovalo.

 

Orhideja - pravilna nega
Orhideja - pravilna negafoto: Shutterstock/Ihor Korsunskyi

Kako negovati presađenu orhideju?


Dr Meri Geritsen savetuje da budete vrlo oprezni kada orhideja počne da cveta. Kako ona objašnjava, korenje mora da ima priliku da se osuši između zalivanja, odnosno ne sme neprestano da bude vlažno.


Ne dozvolite da ona bude u posudi punoj vode – napominje ona.


Reciimo, tzv. moljac orhideja Phalaenopsis trebalo bi da se zaliva jednom nedeljno i da sačekamo da voda iscuri iz korena kako ne bi počela da truli.


Orhideje vole vlagu, a na mestima na kojima rastu prirodno nivo vlažnosti je izmešu 70 i 90 posto i veći deo dana su u magli.

 

Da biste joj pomogli da se oseća kao kod kuće, u zatvorenom prostoru joj stavite saksiju na posudu (poslužavnik, recimo), sa kamenčićima i vodu oko kamenčića. Tako ćete izmeću da biljka bude u poslužavniku punom vode, a isparavanje će joj povećati vlažnost.

 

presađivanje orhideje
presađivanje orhidejefoto: Mariia Boiko/Shutterstock

Da li orhideja sme da se iznese napolje?


Orhideje obožavaju povećanu cirkulaciju vazduha i promenu temperature koju dobija na otvorenom.


Stavite ih na mesto gde nisu na direktnom suncu, ispod drveta, da se ne bi pregrejale – kaže dr Geritsen. – Odlično napreduju napolju, pa ih z zatvoren prostor vratite tokom hladnih meseci.


Kada birate mesto na otvorenom gde će orhideja boraviti, odlučite se za zaštićenu tačku, na kojoj vetar neće duvati u vašu biljku. Ako nemate nešto što će praviti senku, napravite joj od tkanine mali baldahin i tako je zaštititi od previše sunčeve svetlosti.

 

 

makonda-tracker