Za šta sve može da se iskoristi so, pored soljenja hrane?
Ako postoji namirnica koju sigurno imate u kuhinji u svakom trenutku, to je svakako so.
Međutim, pored toga što poboljšava ukus jelima, jedna od najjeftinijih i najneophodnijih namirnica može se iskoristiti na mnogo različitih načina, pre svega u održavanju domaćinstva.
- Napravite piling za lice
Pomešajte so i neko ulje za lice koje koristite i nežnim i kružnim pokretima izmasirajte kožu lica. Potom isperite mlakom vodom i čistite lice kao inače.
- Sprečite prskanje ulja
Ne samo što prskanje čak i najkvalitetnijih ulja stvara opekotine nakon što dođe u kontakt s kožom nego ostavlja vrlo uporne fleke na kuhinjskim elementima. Da do toga ne bi došlo, dodajte prstohvat soli u nezagrejano ulje i ono neće prskati!
- Otčepite odvode
Kako biste dobili prirodno sredstvo za čišćenje odvoda, pomešajte sodu bikarbonu i so, pa to pospite po odvodu. Zatim preko sipajte sirće i ostavite na oko 10 minuta da odstoji i lepo se sjedini i počne da deluje.
Potop sipajte ključalu vodu i vaše cevi će ponovo biti čiste!
- Očistite zagorele tiganje i šerpe
Ukoliko vam je sud zagoreo tokom pripreme obroka, sipajte so po mestu gde se vide tragovi, pa dodajte vodu i ostavite da odstoji desetak minuta.
Potom zagrejte vodu do ključanja, pa prebrišite ostatke sunđerom.
- Operite sunđere
Ako želite da produžite vek svom kuhinjskom sunđeru, stavite ga u posudu u koju ste sipali vodu i malo soli. Pritisnite sunđer u vodu, pa stavite posudu u mikrotalasu i posle nekoliko minuta će biti kao nov!
- Brže ohladite piće
Ovo je savršen trik za vrele letnje dane!
Da biste brzo ohladili piće, stavite ga ispod leda, pa led pospite solju.
So će učniti da se led brže topi, što znači da će se pića mnogo brže rashladiti.
- Očistite polomljena jaja
Svako kome se desilo da mu ispadnu jaja zna kakva je muka čišćenje površina nakon toga. Da biste uštedeli papirne ubruse i sačuvali svoje nerve, prelijte ovu tečnost solju, sačekajte da se jaja stvrdnu, pa fleku prebrišite krpom jednim potezom.