biće kao nove!

5 načina da izbelite KUHINJSKE KRPE: Uklanjaju masne fleke, eliminišu bakterije i vraćaju im belinu

0

Kako oprati kuhinjske krpe tako da izgledaju kao da su tek kupljene?

Kako izbeleti kuhinjske krpe? Iznenadiće vas koliko je jednostavno!
Kako izbeleti kuhinjske krpe? Iznenadiće vas koliko je jednostavno!foto: New Africa/Shutterstock

Kuhinjske krpe vrlo brzo pokazuju tragove korišćenja – gube boju, na njima su vidljive masne mrlje, deluju dotrajalo i kada nisu.


Da biste im vratili stari sjaj, međutim, nije vam neophodan izbeljivač, već možete primeniti prirodne trikove koji su dokazano efikasni.

 

  • Pranje limunom


Sipajte u lavor prokuvanu i vrelu vodu i sok od 1-2 limuna. Potopite krpe da odstoje u toj mešavini preko noći, pa ubacite u veš-mašinu i operite kao inače.

 

Kuhinjske krpe se brzo umaste
Kuhinjske krpe se brzo umastefoto: Viacheslav Nikolaenko/Shutterstock
  • Pranje u soli


U jednom dubljem lavoru pomešajte pet kašika soli i pet litara vode, dobro promešajte i ubacite krpe. Ostavite da odstoje preko noći, pa ih izvadite, procedite i operite na uobičajen način, na ruke ili u veš-mašini. Iznenadićete se rezultatom!

 

  • Pranje mešavinom deterdženta za sudove i sirćeta

 

Napunite šerpu vodom i sipajte kašiku deterdženta za pranje sudova i pola šolje sirćeta. Ubacite krpe i pustite da proključa, pa stavite poklopac i ostavite da se kuva još 15 minuta.


Potom operite u veš-mašini.

 

Kuhinjske krpe vrlo brzo pokazuju tragove korišćenja
Kuhinjske krpe vrlo brzo pokazuju tragove korišćenjafoto: New Africa/Shutterstock
  • Pranje uz pomoć sirćeta

 

Najpre operite krpe kao što inače činite, pa sipajte u jedan lavor vodu i sirće. Vode treba da bude oko duplo više nego sirćeta. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa dobro istrljajte fleku i ponovo operite na uobičajen način.

 

  • Soda bikarbona

 

Stari dobri sastojak za sve — od lepote preko zdravlje do održavanja higijene domaćinstva — efikasan je i u čišćenju krpa. Dovoljno je da poprskate fleke s po jednom kašikom sode bikarbone, prelijete vodom, malo protrljate i ostavite da odstoji preko noći. Ako imate vremena i živaca, prokuvajte krpe u ovom rastvoru, a ako ne, samo ih ubacite u veš-mašinu.

 

 

makonda-tracker