probajte već danas

Kako da vam voda više nikad ne iskipi iz šerpe? Besplatan trik koji STVARNO DELUJE, a ne treba vam čak ni sekund truda

0

Neverovatno jednostavna caka koja sprečava da ključala voda iskipi prilikom kuvanja

Ključala voda za tili čas može da završi na ploči šporeta
Ključala voda za tili čas može da završi na ploči šporetafoto: CSMaster/Shutterstock

Jedan trenutak nepažnje dovoljan je da se ključala voda izlije iz šerpe i, pored toga što će u vašoj čorbi ili vode u kojoj se kuva testenina biti manje tečnosti, eto nereda i ribanja šporeta i šerpe!


Postoji mnogo proverenih caka domaćica koje sprečavaju da voda iskipi, a vrlo je moguće da ste nekad na internetu nabasali na najjednostavniji – jednostavno stavite običnu drvenu varjaču preko otvorene šerpe i to je sve!


Da li trik s varjačom zaista deluje?


Obično se veruje da drvena varjača sprečava prekomerno nagomilavanje toplote u sredini lonca, čime se onemogućava da tečnost ključa previsoko u njemu, ali ovo nije tačno.

 

Stavite drvenu varjaču na šerpu i ključala voda će ostati u njoj
Stavite drvenu varjaču na šerpu i ključala voda će ostati u njojfoto: Levent Konuk/Shutterstock

Trik s varjačom, kažu domaćice, zaista deluje, i to na dva načina:

  1. Mehurići su nestabilni oblici, pa kad nešto hidrofobno (tj. nešto što ne može da apsorbuje vodu) probije površinu mehurića – on se spušta naniže. Suva drvena kašika destabilizuje mehuriće kada dođu u kontakt s njenom vodoodbojnom površinom, što deluje tako što se ključala voda povlači.
  2. Mehurići i pena sastoje se od ključale vode ispunjene parom, odnosno takođe vode u gasovitom stanju. Ukoliko mehur dodirne nešto čija je temperatura ispod 100°C, para se kondenzuje, odnosno vraća u tečno stanje, a površina mehurića se razbija. Drvena kašika, koja je znatno hladnija od 100 stepeni tako razbija mehuriće i pomaže da se pena povuče.

Pogledajte kako to izgleda u praksi.

Šta ako trik s drvenom varjačom ne deluje?


Ova caka bez sumnje funkcioniše, ali ona ima svoje nedostatke. U nekom trenutku, varjača će se zagrejati i voda će ići nagore bez obzira na sve.


Isto tako, ne smete da koristite metalnu kašiku umesto obične drvene varjače jer metali brže provode toplotu.


 

 

makonda-tracker