Kako da krompir traje duže i ostane čvrst i pun sokova i posle osam nedelja?
Koliko puta vam se dogodilo da imate osećaj da je krompir maltene odmah nakon što ste ga kupili počeo da klija?
Čak i kada se drži na suvom i tamnom mestu, ovo je normalan proces koji je nemoguće sprečiti, ali stručnjaci kažu da ga i te kako možemo odložiti, a sve što je potrebno jeste da ga mudrije odlažemo.
Već neko vreme internetom kruži savet da se krompir drži s jabukom kako ne bi proklijao brzo.
Kako objašnjavaju stručnjaci, jabuke emituju gas eten (ranije nazivan etilen), koji ne dozvoljava brzo klijanje krompira.
Međutim, kako je poznato da čuvanje jabuka s drugim voćem i povrćem može da dovede do njihovog brzog propadanja, postoji i tvrdnja da će držanje jabuka s krompirom izazvati sasvim suprotan efekat. Šta je istina?
Osmonedeljni eksperiment koji je sproveden u popularnoj emisiji America's Test Kitchen pokazao je da krompir uz koji je odložena jedna jabuka ostaje čvrst i bez klica nakon ovog perioda, za razliku od onog koji je čuvan bez jabuke.
Krompir u kom nije bilo ove voćke bio je mekan, smežuran i proklijao.
Dakle, ne samo što će jabuka odložiti klijanje krompira, nego će on ostati svež, a kada ga sečete biće sočan, čvrst i vlažan.