ne bacajte je!

Za štitnu žlezdu, želudac, imunitet... Najbolji narodni lekovi od LJUSKE JAJETA (RECEPTI)

1

Iako je obično bez imalo dileme bacamo, ljuska jajeta obiluje hranljivim materijama!

foto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock
foto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Ljuska jajeta predstavlja tvrdu, zaštitnu i spoljašnju opnu jajeta i uglavnom se sastoji od kalcijum karbonata, hemijskog jedinjenja koje pripada grupi neorganskih soli. Ostatak čine proteini i brojni minerali, kao što su gvožđe, bakar, mangan, cink, fosfor, hrom i molibden.


Kalcijum spada u esencijalne minerale i može se naći u brojnim namirnicama, uključujući mlečne proizvode, dok se u manjim količinama proizvode u lisnatim biljkama i povrću.

 

Kalcijum je poznat kao nutrijent koji čuva koštani sistem, zube i nokte, ali ima vrlo važnu ulogu i u očuvanju zdravlja nerava, organa za varenje, mišića, metabolizma i krvotoka. Veoma je bitan ukoliko patite od čestih glavobolja, astme, alergija, smanjenog libida, akni, hipertireoze, anksioznosti, kao prevencija zgružavanja krvi itd.


Mnogo faktora dovodi do toga da se kalcijum iz organizma gubi, a samo neki od njih su sedentarni način života, konzumiranje kofeinskih, alkoholnih i gaziranih napitaka itd. Obično su mu najsklonije žene u menopauzi, kada se kalcijum gubi rapidno, a ovaj fenomen javlja se i kod ljudi koji pate od poremećaja varenja.

 

Ljuska jajeta
foto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Sastav ljuske jajeta kalcijum čini u količini od, otprilike, 40 odsto, a pojedini tvrde da ovaj postotak ide i mnogo, mnogo više. Healthline piše da se u jednom gramu ljuske jajeta nalazi 381–401 mg kalcijuma.


Zbog svega toga, ljuska jajeta odavno je postala poznata u narodnoj medicini širom sveta, a najpopularniji je prah od ljuske, koji mnogi koriste kao suplement. Studija sprovedena nad pacovima pokazala je da je apsorpcija kalcijuma iz ljuske jajeta oko 64 odsto veća u poređenju sa čistim kalcijum karbonatom, što se pripisuje dejstvu proteina.

 

Zato se veruje da ljuska, koju često bez mnogo dileme odbacujemo, ima snažno lekovito dejstvo, pa se mogu pronaći mnogi narodni lekovi čiji je ona glavni sastojak.


Za štitnu žlezdu


Sastojci:

 

  • ljuske od 8 jaja
  • sok od 2 limuna

 

Priprema


Dobro operite ljuske, osušite ih i usitnite što je više moguće. Prelijte je sokom od limuna i držite u frižideru najmanje 4 dana. Nakon što ljuska omekša, procedite, pa pomešajte dobijenu tečnost s litrom domaće rakije i kilogramom meda. Ostavite da odstoji sedam dana, pa uzimajte jednu kašičicu najmanje dva puta dnevno, posle obroka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blondery (@blondery)


Za imunitet

 

Sastojci:

 

  • ljuske od 5 jaja
  • 800 grama limuna
  • 500 grama meda

 

Priprema


Dobro operite ljuske, osušite ih i usitnite što je više moguće. Stavite u veliku staklenu i sterilisanu teglu, pa prelijte sokom od limuna i ostavite da odstoji sedam do osam dana na hladnom mestu. Potom procedite i pomešajte dobijeno s pola kilograma meda. Dobro promešajte.


Uzimajte jednu kašičicu dnevno, pola sata pre doručka.

 

Za želudačne probleme


Sastojci:

 

  • ljuska jajeta
  • 2 kašike limunovog soka
  • decilitar mleka

 

Priprema


Dobro operite ljusku, osušite je i usitnite što je više moguće. Pomešajte s limunovim sokom, pa kad omekša, dodajte toplo mleko.


Uzimajte kašičicu dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče posle večere.

 

 

makonda-tracker