ne verujte svemu što pročitate

Ljuska jajeta NIJE lek za razne bolesti, pa ni za probleme sa štitnom žlezdom i želucem

1

Iako je obično bez imalo dileme bacamo, ljuska jajeta obiluje hranljivim materijama, ali to ne znači da sme da se koristi kao lek

foto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock
foto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Ljuska jajeta predstavlja tvrdu, zaštitnu i spoljašnju opnu jajeta i uglavnom se sastoji od kalcijum karbonata, hemijskog jedinjenja koje pripada grupi neorganskih soli.

 

Ostatak čine proteini i brojni minerali, kao što su gvožđe, bakar, mangan, cink, fosfor, hrom i molibden.

 

Ona je nesumnjivo bogata raznim nutrijentima, ali to ne znači da bi trebalo i smelo konzumirati je, a svakako ne kao lek. Često se na portalima mogu naći saveti da se ona samelje i na različite načine koristi kao "narodni lek" za razne zdravstvene probleme, najčešće za poremećaje štitne žlezde, gastritis i čir na želucu, ali ova tvrdnja je medicinski neutemeljena.

 

U medijima se neretko može pročitati da ljuska jajeta može da poboljša i zdravlje kostiju, a iako je studija objavljena 2019. u listu Journal of Dairy Science and Technology potvrdila koristi ove opne na zdravlje kostiju, kao i nekoliko kasnijih naučnih istraživanja, ali važno je bilo kakve nefarmakološke metode poput upotrebe suplemenata koristiti po intrukcijama i pod nadzorom lekara, koji je upućen u vašu medicinsku istoriju i koji prati da li je određena prava doza i pravi dodatak ishrani.

 

Dakle, čak i ako postoje neke utvrđene prednosti, ljuska jajeta u svakom slučaju nije i ne može biti lek, pa ova tvrdnja spada u pseudonauku.

 

 

makonda-tracker