rešenje je jednostavno

Vaše cveće pokušava da vam kaže nešto važno! 3 znaka da se sobna biljka nalazi na pogrešnom mestu

0

Pored toga što pratimo kako izgledaju listovi kućnih biljaka, da bismo bili sigurni dobijaju li one dovoljno hranljivih materija, potrebno je obratiti pažnju i na ove detalje, koji ukazuju na to koliko je povoljno mesto na kom ih držimo

foto: Dragana Gordic/Shutterstock
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Nega kućnih biljaka uopšte ne mora da bude komplikovana koliko ponekad deluje! Uglavnom je važno zalivati je redovno, u skladu s njenim specifičnim potrebama, kao i postaviti biljku na pravo mesto, a ona će manje-više sama rasti i razvijati se i oplemenjivati vaš životni prostor.


Međutim, pored toga je bitno čitati signale koje nam naše zelene ljubimice šalju. Uz to što je važno tumačiti poruke na listovima koje otkrivaju manjak različitih minerala, svako ko brine o sobnim biljkama mora da ima na umu da, čak i ako ona dugo stoji na istom mestu, svoj dragi cvet možda sve vreme drži negde gde ne dobija dovoljno svetlosti.

 

 

  • Neujednačen rast


Ukoliko biljka ne raste ravnomerno — jedan deo je značajno viši od drugog, jedna polovina je mnogo bujnija i "življa" od druge, to je glavni pokazatelj da se ona ne nalazi na dobrom mestu. Budući da biljke žive i od svetlosti, one same tragaju za njenim izvorom, pa napreduju u smeru koji je povoljniji.

 

  • Tanji deo biljke

 

U skladu s prethodnom stavkom, jedan deo biljke može da bude pun tankih i razmaknutih izdanaka, što znači da ona ne može pravilno da raste i razvija se zbog nedostatka svetlosti.

 

  • Naginjanje


Isto je i u slučaju da biljka počne da se savija na jednu stranu — ona pokušava da se dočepa svetla i naginje se u potrazi za njim.


Bonus saveti


Da bi biljka napredovala najviše moguće, stavite je na indirektno svetlo koje dopire kroz prozore okrenute prema severu ili istoku. Držite je podalje od vrućih zraka koji dolaze s juga i zapada, jer oni postaju još oštriji kada prođu kroz staklo. Uz to, izbegavajte da držite biljke u uglovima i ispod stepeništa, jer imje potrebna konzistentna svetlost da bi vršile fotosintezu i imale dovoljno energije za napredovanje. Postoje neke biljke tamnih listova koje mogu da tolerišu i slabije osvetljenje, ali nikad ne cvetaju i ne porastu značajno.

 

 

makonda-tracker