stvarno deluje!

Kako skinuti kamenac sa stakla tuš-kabine? Jedna sitnica će ga maltene oljuštiti uz minimum ribanja

0

Čak i najčistije kupatilo izgleda prljavo i neodržavano kada su vrata tuš-kabine umrljana zbog naslaga kamenca, zar ne?

foto: Alliance Images/Shutterstock
foto: Alliance Images/Shutterstock

Ako postoji jedna stvar zbog koje bi se svako odrekao svoje praktične tuš-kabine, to je svakako činjenica da njeno staklo nikako ne može da povrati stari sjaj.


Koliko god i čime god ribali, naslage kamenca čine da staklo izgleda dotrajalo i umrljano, a glavni razlog je "teška voda", prepuna kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala. Kada se kamenac nakupi, čak i najčistije kupatilo izgleda prljavo i neodržavano, a njegovo uklanjanje nije tako jednostavno kao u slučaju čišćenja ostalih površina u domaćinstvu.

 

  • Kako očistiti tuš-kabinu?


Počnite tako što ćete navlažiti staklo, idealno prskalicom, ali primeniti bilo koji način – važno je samo da bude vlažno. Potom u bocu sa raspršivačem sipajte alkoholno sirće i temeljno poprskajte staklo na mestima na kojima se nalazi kamenac i ostavite da odstoji najmanje desetak minuta.

 

Tuš-kabina
foto: FotoDuets/Shutterstock

Ako su naslage deblje i upornije, ostavite slobodno još duže – upravo je to sitnica koja pravi razliku i zlata vredan savet. Većina poprska sirće i odmah počne s ribanjem, a ovoj kiselini je ipak potrebno malo vremena počne da deluje i rastvori kamenac.


Nakon toga, umočite grubu stranu sunđera u toplu vodu, pa u sodu bikarbonu, pa počnite da ribate staklo. Soda bikarbona delovaće kao arbaziv, dok će sirće rastvoriti mrlje "tvrde vode" i eventualni talog od sapuna koji se nakupio na staklu.


Trljajte sve dok ne budete zadovoljni izgledom stakla, pa isperite toplom vodom.


Nakon toga, prebrišite suvom krpom i uglancajte sredstvom za čišćenje staklenih površina.

 

 

makonda-tracker