i dekorativne i korisne

Promeniće vam život IZ KORENA: Sobne biljke koje teraju stres, depresiju i anksioznost

0

Ukoliko ste napeti i živite pod stresom, obavezno nabavite jednu od ovih kućnih biljaka i uživajte u njihovom dejstvu.

foto: Dragana Gordic/Shutterstock
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Briga o mentalnom zdravlju nikad nije bila složenija: užurbana svakodnevica, poslovne obaveze i komplikovani odnosi s prijateljima i porodicom i sami po sebi utiču na naše duševno stanje, a kad se tome doda pandemija virusa korona — sve je samo još teže!


Zato je posebno važno pronaći što više mehanizama da se opustimo i umirimo, snizimo nivo stresa i krvni pritisak, a zanimljivo je da postoje kućne biljke koje nam u tome mogu pomoći. Naime, istraživanja su pokazala da pojedine vrste biljaka nisu samo puka dekoracija u domu već i te kako mogu da deluju blagotvorno na mentalno zdravlje.

 

Jedna studija objavljena u naučnom magazinu Journal of Physiological Anthropology pokazala je da biljke mogu da deluju tako da se u njihovoj blizini osećamo opuštenije i spokojnije, a u okviru istraživanja učesnici su dobili dva zadatka: da presađuju kućne biljke i da rešavaju kratak kompjuterski zadatak. Posle svakog obavljenog zadatka, naučnici su merili biološke faktore koji su povezani sa stresom, poput pulsa i krvnog pritiska i pokazalo se da su ljudi koji su se bavili "vrtlastvom" u kućnim uslovima imali daleko povoljniji stresni odgovor. Kompjuterski zadaci su, s druge strane, doveli do povećanja broja otkucaja srca u minutu i višeg krvnog pritiska, iako su učesnici bili mladi muškarci koji su naviknuti na rad pred ekranom. Zaključak ove studije je jasan — rukovanje biljkama i njihova blizina povoljno utiče kada nam je potrebno malo mira i smanjenja stresa!

 

Svekrvin jezik, Kućno cveće, Sobne biljke, Kućne biljke, Enterijer, Biljke, Vazduh
foto: Grumpy Cow Studios/Shutterstock
  • Svekrvin jezik (Dracaena trifasciata)


Biljka poznata još i kao sabljica i mač Sv. Đorđa je afričkog porekla, a veruje se da eliminišeformaldehid, benzen, ksilen i trikloretilen. Štaviše, ona navodno iz vazduha eliminiše čak 107 toksina! Posebno je dobar izbor jer ne traži previše svetlosti i jednako napreduje zimi, a interesantno je to što ova biljka, za razliku od ostalih, noću ispušta kiseonik, a danju upija ugljen-dioksid.

 

  • Aloe Vera


Ova biljka poznata je po brojnim blagodetima po organizam, naročito kada je reč o nezi kože, a ona deluje i tako što uklanja iz vazduha iritanse koji utiču na respiratorni sistem i pokreću osećaj teskobe i stres.

 

  • Engleski bršljan (Hedera helix)

 

Ova zimzelena višegodišnja biljka takođe spada u prirodne prečišćivače vazduha, a NASA i njeni naučnici tvrde da je ona nenadmašna u tome jer lako i brzo apsorbuje formaldehid. Navodno je, uz to, jedno od efikasnijih prirodnih sredstava za smanjenje osećaja napetosti i anksioznosti.

 

Kamilica
foto: nadia_if/Shutterstock
  • Kamilica (Matricaria chamomilla)


Čaj od kamilice poznat je kao odlično sredstvo za smirenje, ali čaj i miris ove biljke i pogled na nju može biti od pomoći! Zahvaljujući flavanoidu po imenu apigenin ona deluje umirujuće i korisno je imati je u blizini ako ste stalno pod stresom.

 

  • Bosiljak (Ocimum basilicum)

 

Gotovo da nema čoveka kom se ne dopada miris bosiljka, za koji je zaslužan linalul, prirodni terpentinski alkohol koji je prisutan u mnogim cvetajućim i začinskim biljkama i koji se često koristi u aromaterpiji. O njegovim efektima sprovedeno je više istraživanja, a najpoznatije je ono kojim su japanski stručnjaci na laboratorijskim pacovima dokazali da linalul smanjuje "divljanje" gena u ekstremno stresnim situacijama.

 

 

makonda-tracker