obratite pažnju

Najzarazniji soj do sad ne dopušta opuštanje: Koja je najbolja maska protiv omikrona?

0

Ukoliko i dalje nosite platnene maske u pokušaju da se zaštitite od virusa korona, omikron bi mogao da vam promeni ovu naviku. Kako eksperti ističu, ona nije dovoljna.

foto: Anna Tryhub/Shutterstock
foto: Anna Tryhub/Shutterstock

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je nova saznanja u vezi s virusom korona, odnosno zaštitom od njega, i saopštio ono što stručnjaci s vremena na vreme pominju od početka epidemije — moramo da nosimo kvalitetnije maske od običnih platnenih.


Sudeći po dosadašnjim saznanjima, omikron soj virusa korona je 2,7 do 3,7 puta zarazniji od delta soja, što znači da se mnogo lakše prenosi i do sad je varijanta pomenutog virusa koja se najbrže širi.

 

Kako su nedavno preneli strunjaci čuvene Klinike "Mejo", ova ustanova sada zahteva od svih pacijenata, zaposlenih i posetilaca da nose hirurške maske, N95 ili KN95. Ukoliko neko uđe u bolnicu s običnom platnenom maskom ili bandanom — dobija zaštitnu medicinsku masku da je stavi preko nje. Onima koji nose platnene maske, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da nose one napravljene od najmanje dva sloja tkanine koja potpuno prekriva nos i usta, nema rupe sa strane i dobro je zategnuta da bi sprečila ulazak i izlazak vazduha s gornje strane.

 

zaštitna maska
foto: Shutterstock

Inače, omikron nastavlja munjevito da se širi svetom, a početkom januara saopšteno je da ovaj soj čini čak 95 odsto slučajeva kovida u Americi. Novi soj virusa korona je, kako su mediji pisali, "drastično mutirana verzija", koja u najvećem broju slučajeva daje blaže simptome, ali je i dalje veoma opasna, naročito za ljude s hroničnim bolestima, starija lica i gojazne osobe.
Do sada je utvrđeno da se najpre i tipično javlja osam simptoma, kako je nedavno pisao The Sun, a to su: grebanje u grlu, curenje iz nosa, osećaj umora, kijanje, bol u donjem delu leđa, glavobolja, noćno znojenje i bolovi u mišićima.


Svi podaci koje zasad imamo pokazuju da je omikron dosad najzaraznija varijanta virusa — rekao je nedavno novozelandski ministar zadužen za kovid Kris Hipkins.

 

 

makonda-tracker