očistite brzo i lako

Blistaće kao da su sasvim novi: Tri jednostavna načina da escajgu vratite STARI SJAJ

0

Temeljno čišćenje escajga nešto je čemu svaka domaćica pribegava, posebno u vreme slava i proslava, a evo kako ih možete očistiti na prirodan način i uz sastojke koje svi imamo u svojim kuhinjama

foto: Alexander Raths/shutterstock
foto: Alexander Raths/shutterstock

Escajg, posebno onaj za svečanije prilike, često ume da bude mesto na kome se nakupljaju mrlje, uprkos tome što ga temeljno očistimo i operemo nakon svage upotrebe. Pojedine mrlje od kamenca nikako ne mogu da se skinu običnim pranjem, pa je neophodno da se pribegne drugim metodama čišćenja escajga kako bi i nakon mnogo korišćenja izgledao kao nov.

 

 

Evo kako vam tri najjednostavnije namirnice, koje se zasigurno mogu naći u svakoj kuhinji, mogu pomoći da vratite blistavost svom priboru za jelo.

 

 

Ona je neizbežna kada je u pitanju sređivanje domaćinstva! Ni čišćenje escajga nije izuzetak, a tu će vam soda biti pravi saveznik. Najpre zagrejte oko litar i po vode u šerpi, pa dodajte 50 grama sode bikarbone. Potopite escajg. Ako koristite hladniju vodu, escajg može da odstoji i nekoliko sati. Uzmite četkicu za zube i uklonite nečistoće. Operite vodom i obrišite suvom krpom.

 

soda bikarbona, Soda bikarbona
foto: Shutterstock
  • Morska so

 

Prekrijte escajg morskom solju i potopite vodom da prekrije pribor. Ostavite preko noći. Isperite toplom vodom.

 

 

Sirće je, kao i soda, glavni saveznik u čišćenju doma, pa će vam pomoći i u ovom slučaju. Jednu veliku činiju napunite litrom tople vode, naspite 200 ml sirćeta, pa potopite pribor. Ako vam je potrebna veća količina, služite se

 

 

 

 

makonda-tracker