da se sija!

Kako najlakše i najbrže oprati prozore? Ovo je sve što treba da znate da biste za tili čas doveli stakla do savršenstva

1

Pranje prozora spada u najmanje popularne kućne poslove, a uopšte ne mora da bude tako! Ako to činite pravilno, sve može da bude završeno vrlo brzo, a stakla će sijati kao nikada ranije.

foto: VGstockstudio/Shutterstock
foto: VGstockstudio/Shutterstock

Dosadan, naporan, frustrirajući — pranje prozora je kućni posao koji teško da iko voli da obavlja. Posle njega se obično umorimo i nije nam do čišćenja bilo čega po kući, a sve je još gore ako i posle napornog ribanja stakla imaju jasno vidljive mrlje, bele linije, masne tragove...


Kako oprati prozore najefikasnije, a da to ne traje predugo? Ovi saveti mogli bi biti od pomoći.

 

  • Ne perite prozore kad je sunčano


Iako nam sunčevi zraci obično "trljaju na nos" da prozori nisu čisti, odložite njihovo pranje za neki tmurniji dan. Naime, sunčano vreme nije pogodno za pranje stakala jer se ona osuše pre nego što stignete da ih uglancate, zbog čega mogu da ostave bele mrlje i posle pranja.

 

Pranje prozora, Ćišćenje prozora, Roditeljstvo, Život porodice, Higijena doma, Deca, Detinjstvo
foto: Africa Studio/Shutterstock
  • Imate metlicu, staru četkicu za zube ili nokte...? Iskoristite je!


Pre nego što počnete da perete prozor, ukoliko postoji neka fleka koja može da se skine i suvom metodom (poput ptičjeg izmeta i sl), obavezno je najpre skinite kako se kasnije ne bi razmazala. Za to možete da upotrebite malu metlu ili bilo kakvu četkicu.

 

  • Koristite dve krpe


Jednu krpu treba da upotrebite za spoljna stakla, a drugu za ona okrenuta prema sobi. Naime, ukoliko operete spoljni deo stakla, a potom istom krpom trljate onaj deo prozora koji se nalazi u samom stanu tako unosite čestice aerozagađenja, tragove ptičjeg izmeta, alergene iz vazduha itd.

 

  • Upotrebite deterdžent za pranje sudova


Ne dajte se zavarati da prozor ne može da se opere bez sredstava namenjenih isključivo pranju stakala. Ako nemate takvu tečnost, bilo koji deterdžent kojim perete sudove koristiće u uklanjanju masnih fleka s prozora!

 

prozor, čišćenje, čišćenje prozora, domaćica
foto: Profimedia
  • Koristiće i sirće


Ako preferirate prirodna sredstva, sirće je vaš najbolji saveznik. Sirćetna kiselna vrlo je efikasna u ubijanju bakterija i skidanju masnoća, pa je ona idealna za pranje stakala, a najbolje je napraviti rastvor od sirćeta i vode uodnosu 1:1. Idealno je da umesto vode sa česme koristite destilovanu.

 

  • Ne zaboravite sušenje


Čim operete prozore, uzmite manji brisač za staklo kako biste ga odmah osušili i prešli na poliranje. Kada sušite staklo brisačem, prevlačite odozgo nadole jednu po jednu traku.

 

  • Ne zaboravite glancanje

 

Nakon što operete prozore i skinete sve masne mrlje s njim, uzmite krpu od mikrofibera, poznatiju kao magičnu krpu, i dobro uglancajte stakla. Sve popularnija zamena su papirni ubrusi, koji nisu dobro rešenje jer mogu da ostave tragove. Međutim, trik naših baka — stare novine — daje odlične rezultate!
 

 

makonda-tracker