biće kao nove

BEZ OTKUVAVANJA, za tili čas! 3 proverena recepta za uklanjanje masnih fleka s kuhinjskih krpa

0

Kako oprati kuhinjske krpe? Kako uništiti sve bakterije i nečistoće na njima i vratiti im belinu? Ovo je jedna od čestih muka svih koji brinu o domaćinstvu, a odgovor na ova pitanja ne mora uvek da bude otkuvavanje

foto: Uliana Kozak/Shutterstock
foto: Uliana Kozak/Shutterstock

S obzirom na to koliko se često i lako prljaju, nije ni čudo što kuhinjske krpe polako gube bitku s papirnim ubrusima. To, međutim, ne mora da bude tako, jer postoje vrlo jednostavni načini da se rešite prljavštine i masnih fleka i da vaše krpe ponovo budu bele! U pitanju su trikovi koje su koristile naše bake i koje će bez sumnje pomoći onda kada pranje u veš-mašini ne daje rezultate.

 

  • Soda bikarbona


Stari dobri sastojak za — od lepote preko zdravlje do održavanja higijene domaćinstva — efikasan je i u čišćenju krpa. Dovoljno je da poprskate fleke s po jednom kašikom sode bikarbone, prelijete vodom, malo protrljate i ostavite da odstoji preko noći. Ako imate vremena i živaca, prokuvajte krpe u ovom rastvoru, a ako ne, samo ih ubacite u veš-mašinu.

 

Kuhinjske krpe
foto: Africa Studio/Shutterstock
  • Pranje u soli

 

U jednom dubljem lavoru pomešajte pet kašika soli i pet litara vode, dobro promešajte i ubacite krpe. Ostavite da odstoje preko noći, pa ih izvadite, procedite i operite na uobičajen način, na ruke ili u veš-mašini. Iznenadićete se rezultatom!

 

  • Pranje sirćem

 

Najpre operite krpe kao što inače činite, pa sipajte u jedan lavor vodu i sirće. Vode treba da bude oko duplo više nego sirćeta. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa dobro istrljajte fleku i ponovo operite na uobičajen način.
 

 

makonda-tracker