izborila se

Simptomi su očigledni i vrlo neprijatni: Marija Bergam se u trudnoći suočila s dijagnozom o kojoj se ne priča dovoljno

0

Stanje od kog je u svim svojim trudnoćama bolovala Kejt Midlton nije često, pa nije dovoljno poznato, a ono je pogodilo i srpsku glumicu Mariju Bergam

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Šarmantna glumica Marija Bergam (31) oduševila je domaću publiku ulogom u seriji "Senke nad Balkanom", a potom smo je gledali i u serijama "12 reči" i "Vojna akademija".


Budući da ona čuva svoju privatnost daleko od očiju javnosti, nije bilo poznato mnogo o životu lepe glumice, pa ona nije otkrivala mnogo detalja ni kada je otkriveno da se razvela od kolege Radivoja Raše Bukvića, s kojim ima sina Danila.


Mariju već neko vreme publika nema priliku da gleda, a ona je sada otkrila i razlog – nedavno je ponovo postala majka!


Nedavno sam se po drugi put porodila. Sada sam na porodiljskom odsustvu, uživam sa malom Olgom, sinom Danilom i suprugom – rekla je glumica za Hello.

 

Ona se osvrnula na svoju trudnoću i istakla da ona nije bila laka, budući da se suočila s dijagnozom trudničke hiperemeze (hyperemesis gravidarum), odnosno prekomernim povraćanjem u drugom stanju.

 

Marija Bergam, Radivoje Bukvić
foto: Nemanja Nikolić

Ljudi to lako pomešaju sa takozvanim jutarnjim mučninama, ali nije isto. Vrlo je iscrpljujuće, jer se gotovo ništa od hrane i tečnosti ne može zadržati u organizmu. Posledice su razni zdravstveni problemi. Mene su često, i posle trudnoće sa Danilom i sada, pitali kako je moguće da sam tako mršava. Verovatno je jedina dobra strana ovog sindroma to što ne možeš da se ugojiš, jer devet meseci ne možeš ništa da pojedeš – objasnila je ona.


Prema Marijinim rečima, veoma je važno u takvom stanju imati uz sebe najmilije.


Podrška okruženja može mnogo doprineti da sve to lakše podnese i da se eventualno ponovo odluči na trudnoću, znajući da je čeka dugo, teško i rizično putovanje – istakla je.

 

Marija Bergam
foto: Marina Lopičić

Glumica ističe da je najviše o svom stanju naučila zahvaljujući britanskim medijima, koji su se dosta bavili trudničkom hiperemezom, od koje je u svim svojim trudnoćama patila princeza od Velsa Kejt Midlton.


Iznenadila sam se da kod njih postoji pokret koji pruža pomoć ženama sa tim sindromom i aktivno upoznaje ljude sa čim se one suočavaju tokom trudnoće. Snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, objavljeno bezbroj članaka. Meni je mnogo značilo da čujem iskustva drugih žena i saznam na koje sve načine su se borile da zadrže trudnoću i podnesu tegobe. Nedavno sam pročitala da je Kejt Midlton, takođe, tokom sve tri trudnoće često bila u bolnici zbog tog problema, što mi je pojasnilo zbog čega u Britaniji postoji pokret koji se bavi “hiperemesisom”. Takođe mi je postalo jasno kako vojvotkinja posle tri porođaja ima tako perfektnu liniju – kaže Marija.


Šalu na stranu, divim se Kejt i svakoj ženi koja se odlučila da uprkos svemu rodi više dece. Iskustvo mi govori da na kraju, kad dete stigne na svet, sve to padne u drugi plan. Dominanta postane neizreciva sreća zbog dolaska novog života – zaključila je ona.

 

Trudnica, Trudnički stomak, Trudnoća
foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Šta je hyperemesis gravidarum?


Trudnička hiperemeza predstavlja pojačano povraćanje u trudnoći, koje može da dovede do dehidracije i ketoze. Dijagnoza se postavlja merenjem ketona u mokraći, elektrolita u serumu i bubrežne funkcije, a od jutarnjih mučnina se razlikuje kako po dehidraciji i ketozi, tako i po gubitku težine.


Simptomi trudničke hipermeze


Ovakve mučnine razvijaju se najčešće tokom osme nedelje trudnoće, a obično nema mnogo pomaka nakon promena u ishrani koje inače pomažu. Često se javljaju dehidracija i gubitak težine trudnice, kao i snižen krvni pritisak, a moguće su nesvestice s vrtoglavicom. Koža kod ovakvih pacijentkinja može da bude suva i smanjene elastičnosti, dok su usne ispucale, jezik beličast, a dah može da miriše na aceton. U pojedinim slučajvima puls može da bude ubrzan.

 


 

makonda-tracker